Новини

Як не потрапити до лікарні з коронавірусом: поради лікаря

За рік пандемії коронавірусу в Україні можна було б уникнути дуже багатьох госпіталізацій. Часто людина, яка захворіла, впадає у паніку і через велику кількість суперечливої інформації про COVID-19 робить непотрібні і не своєчасні аналізи, а також приймає невідповідні ліки.

Всього цього можна було б уникнути, достатньо було б спокійно поговорити з лікарем під час огляду і отримати компетентні рекомендації, каже лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.

“Пацієнти поступають розгублені, змучені. Не знають як лікуватися, у кого, кому вірити. Відчай, страх та невизначеність спіткали пацієнтів бігати та шукати допомоги звідусіль. Або займатись самолікуванням. Однозначно, що багатьох поступлень можна було б уникнути, якби амбулаторна допомога надавалась повноцінно та якісно. Я не ставлю за мету критикувати без розбору всіх і кожного. Є прекрасні сімейні лікарі, які чудово орієнтуються в тактиці ведення “ковідних” хворих. І не роблять терапевтичних помилок. Проте не всі випадки лікуються вдома. Вірус з особливостями, несподівані реакції нашого організму на “ковід” вражають. Дуже багато залежить від стану організму хворого та його супутніх захворювань”, – написав лікар на своїй сторінці у Facebook.

Медик зазначає, що хворій людині важливо уникати паніки, натомість отримати компетентні рекомендації лікаря і дотримуватись їх.

“Дуже проста ілюстрація нашого сьогодення: людина, яка захворіла, починає нервувати, переживати та накручувати себе на рівному місці. Суперечливої інформації занадто багато, і починаються ці хаотичні рухи: нікому не потрібне КТ, купа зайвих несвоєчасних аналізів… Антибіотики на вірусну інфекцію, гормони… Все на контрасті: хтось аж труситься на рівному місці. Інший поступово погіршується, і навіть цього не усвідомлює. Багато бачу прикладів, коли люди просто кинуті на примхи долі… А було б достатньо спокійно поговорити з лікарем під час огляду. Важливо отримати компетентні рекомендації, щоб правильно розуміти напрямок руху, заспокоїтись і відчути, що ти не кинутий та нікому не непотрібний. Навіть, якщо лікар під час повторного огляду побачить погіршення, він швидко зорієнтується і направить на лікування в госпіталь. В цьому немає нічого страшного. Саме для важких пацієнтів і є лікарні. Своєчасне лікування дуже ефективне”, – каже Євен Дубровський.

Leave a Comment