Новини

Лікарям уже тесту не треба, щоб поставити діагноз, – інфекціоністка про COVID-19

Відома українська інфекціоністка, докторка медичних наук Ольга Голубовська вважає, що не потрібно всіх із підозрою на коронавірус тестувати. Мовляв, лікарям достатньо клінічної картини, щоб встановити діагноз.

Про це вона сказала у програмі «Вечір із Миколою Княжицьким», повідомляє Еспресо.

«Я не вважаю, що абсолютно всіх треба тестувати. Обґрунтую. Для клініцистів це взагалі не має ніякого значення. Нам з колегами тесту не треба, щоб поставити діагноз. Є критерії постановки діагнозу. ВООЗ  влітку змінила критерії випадку хвороби, а це дуже важливо для інфекційних хвороб. Написали, що діагноз може бути поставлений на основі топової клінічної картини, наприклад, втрати нюху (ми зараз у вогнищі поширення інфекції, ми всі повинні вважати себе потенційно інфікованими) і характерної рентгенологічної картини. Все!» – наголосила лікарка.

На її думку, відправляти всіх на тести – це колосальне навантаження на лабораторії.

«Нам зараз треба розвантажувати їх, не допускати скупчення людей в одному місці», – зауважила Ольга Голубовська.

До того ж, каже вона, ПЛР у 30% випадків може бути хибно позитивним.

«Діагноз ні на що не впливає. ПЛР має значення у тих країнах, де проводиться епідеміологічне розслідування. У нас його не проводять. Тому немає ніякого смислу у масовому тестуванні. Зараз я не наполягаю на розслідуванні. У нас немає ресурсів на це. Дійсно, на найбільш ранньому етапі треба, щоб локалізувати перші випадки. А коли все навколо «горить», то вже пізно», – стверджує лікарка.

Leave a Comment