Волинь Новини

Дівчину-сироту на Волині поселили в напівзруйнованій хаті без світла та води

Будівлю, непридатну для життя, надали як соціальне житло 18-річній Наріне Мнацаканян у Голобах. Про це Суспільному розповіла сама дівчина. Каже: її мама померла, а батько – позбавлений батьківського піклування і вона має першочергове право на житло.

Наріне – вагітна. Малюк має народитися за кілька місяців.

Соціальне житло Наріне виділили в Голобській громаді на один рік. У напівзруйнованій хаті немає електрики, опалення та води.

Дівчину-сироту на Волині поселили в напівзруйнованій хаті без світла та водиСуспільне Волинь

“Це не житло, забігайлівка для безхатьків скоріше”, – каже дівчина. Частину стін та стелі будинку вже зруйнувала пліснява. Нині разом із чоловіком, з яким перебуває в цивільному шлюбі, готує хату до ремонту, щоб швидше впоралися майстри.

Дівчину-сироту на Волині поселили в напівзруйнованій хаті без світла та водиСуспільне Волинь

“Позчищали трошки стіни, далі буде стеля, там балка поміняється обов’язково. Стелю треба буде перероблювати. Це тимчасове житло, але умови мають бути, тому що я не одна така дитина. Є ще багато дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування”, – розповідає Наріне.

Від липня дівчина живе в іншій частині хати. Там раніше було соціальне житло, яке згодом приватизували. Каже: селищна рада домовилась, що вона тимчасово житиме там.

Дівчину-сироту на Волині поселили в напівзруйнованій хаті без світла та водиСуспільне Волинь

Наталія Боярчук, заступниця голови Голобської селищної ради, каже: іншого житла громада запропонувати дівчині не могла, бо не має. З її слів, раніше там не робили ремонтів, бо не знали, чи воно приміщення буде потрібне. Говорить: чекали весни, аби розпочати ремонт. Пояснює: житло дівчині виділили з надією, що вона поки має інший прихисток і зможе дочекатися ремонту.

За коментарем Суспільне звернулося до юристки Наталії Смолярчук. З її слів, соціальне житло, яке надають в користування, має відповідати санітарним та технічним вимогам, передбаченим законом “Про житловий фонд соціального призначення”.

Зі слів начальниці Служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації Алли Онищук, нині в черзі на отримання житла – 287 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Близько 200 мешкають у житлі, наданому в тимчасове користування. За час дії обласної програми забезпечення соціальним житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування протягом восьми років купили 141 помешкання. За гроші, що надійшли з держбюджету у 2019 і 2020 роках придбали житло 43 дітям-сиротам.

Leave a Comment