Інтерв’ю Новини

“Відбувся спалах, якого ми не чекали”: лікар розповів, чому коронавірус розлютувався в Україні і що буде далі

Лікар Тарас Жиравецький припускає, що спалах коронавірусу в Україні ще протримається до місяця і піде на спад.

Коронавірус в Україні спалахнув з новою силою. До вже знайомого “китайського” додався новий “британський” штам, якого вже зафіксували в Україні. Чи вплинув новий мутований коронавірус на сьогоднішню ситуацію і чи став причиною збільшення кількості хворих серед українців? Коли спалах піде на спад і чи повністю зникне вірус та коли? Про це в бліцінтерв’ю ТСН.ua розповів лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький.

Чому спалах коронавірусу в Україні стався саме зараз?

На це запитання ми на 100% наразі відповісти не можемо, але ймовірність того, що все таки до нас потрапив новий штам коронавірусу з Великої Британії і це офіційно підтверджено. Тобто він швидше передається, тому відбувся спалах, якого ми не чекали, що він буде настільки потужним. Тому що, незважаючи на попередній штам, і враховуючи теж, що були попередні свята і курорти працювали – у нас не було такого спалаху. А зараз є ймовірність того, що саме таки новий штам став причиною і це офіційно підтвердило керівництво нашої країни, Міністерство охорони здоров’я, що новий штам вже в Україні.

На вашу думку, скільки триватиме цей спалах коронавірусу і коли він закінчиться?

Цього разу, якщо чесно, сказати якісь прогнози важко. Враховуючи те, що коронавірус набирає оберти дуже швидко і не падає, то в цій ситуації ми можемо розраховувати, що це все триватиме до місяця.

Чи загалом зникне коронавірус і коли саме?

Вірус зникне орієнтовно десь літом 2022 року. Знову ж таки, ті люди, які вже хворіли, вони другий раз практично не хворіють, вони не становлять такої статистики. Але якщо ми зараз уявляємо, що у нас 4 тисячі госпіталізацій – це мінімум 50-60 тисяч тих, хто інфіковані за день, і такими темпами ми впринципі за 2 роки з цим справимось, це гарантовано.

Що потрібно робити, аби зупинити хвилю?

Влада повинна розуміти, і вона розуміє, що потрібні ліжка і кисень – це найосновніше. А первинній ланці, сімейним лікарям, потрібно старатися не допускати пацієнтів до стаціонару. Наше завдання – стримати цю хвилю, щоб стаціонари не переповнялися надалі.

Як зараз вберегтися від інфікування коронавірусом?

Рекомендації ті самі, вони незмінні. Потрібно старатися не з’являтися в місцях, де є дуже великі натовпи людей, плюс скасовувати усі великі події, де збирається 100 і більше людей. Стосовно дітей, ми розуміємо, що вони можуть бути розповсюджувачами вірусу, але для них це поки що не загрозливо. Давайте будемо говорити про свідомих людей, про дорослих, бо вкінцевому результаті дорослі – під загрозою, адже діти в стаціонар практично не потрапляють. Тому більше йдеться про дорослих, які можуть свідомо зробити вибір і не йти на великі концерти, весілля. Бо такий масовий захід може поставити лікарню в такий стан, що буде дуже важко.

Leave a Comment