Волинь Новини

Жорстокі отруєння собак на Волині: чому тварини потребують притулок

Як відомо, у Володимирі-Волинському на вулицях можна зустріти десятки безпритульних тварин. Вони знаходять прихисток на площі, ринках, автостанції. Наразі силами волонтерів більшість з них стерилізовані, проте чотирилапі комусь стають на заваді. Про це повідомляє БУГ.

Як розповідають волонтери, тварин масово труять, а люди, які це роблять, залишаються непокарані.

Від отрути часто гинуть також домашні тварини. Адже та їжа, яку доґхантери лишають для останнього наїдку бездомній собаці, може дістатися чиємусь домашньому улюбленцю також.

Дуже боляче, говорять волонтери, адже невинні, здавалося б, сусіди можуть навіть не повідомити вам, що їм ночами заважає гавкіт, а одразу вирішити проблему аморальним способом. Від цього постраждав пес однієї з волонтерок Володимира. Про подію вона розповіла БУГу.

Песика пані, що звернулася в редакцію, отруїли цього літа. Три дні він помирав у страшних муках. Медичні втручання ненадовго зменшували його страждання.

Жінка розповіла, що боїться помсти за розголос, адже має ще тварин вдома. Попросила залишити її ім’я в анонімності.

“Найпопулярніший препарат, який обирають для отрути – це ліки від туберкульозу, які в аптеці продають лише за рецептом або ж дістають через знайомих фармацевтів, – розповіла жінка.

Також поділилася, як можна допомогти чотирилапому, якщо отруєння все ж сталося.

“Коли отруїли нашого Макса, – розповідає жінка про свого песика, – ніхто з обдзвонених ветлікарів нам не сказав, яку першочергову допомогу йому необхідно надати. Далі собаку прокапали недостатньо ефективним антидотом і він не вижив”.

Вже після трагедії її чоловік натрапив на пост одного з притулків, в якому розписана ПМД для тварин при гострому отруєнні. Ця інформація може стати комусь корисною.

Як допомогти тварині при гострому отруєнні

 

  1. Першочергово потрібно залити будь-якого виду сорбент у великій кількості тварині до рота (Смекта, Ентеросгель) – це частково виведе токсини з організму.
  2. При можливості вколоти гепатопротектор, наприклад Глутаргін – допоможе печінці краще очищати організм.
  3. Якщо тварина виглядає мляво і кашляє кров’ю – вона натрапила на яд для гризунів. У цій ситуації потрібно вколоти Вікасол, він кровоспинний.
  4. Далі обов’язково до ветеринара для повного виведення яду.

Волонтери роками займаються допомогою чотирилапим, але на небайдужих людях справа порятунку бездомних тварин довго не протримається. Місту, говорять, потрібен притулок.

Стерилізація – лише часткове вирішення проблеми. Потрібен притулок

Попри те, що частково знизиться рівень розможення, тварин після стериліазції, які лишаються на вулиці, у Володимирі продовжать викидати та труїти. Так говорять волонтери. Кількість безпритульних псів у місті не зменшиться. Правоохоронці ж не хочуть витрачатисвій час на розбирання після випадків отруєння чотирилапих, на це скаржився не один господар.

“Поліцейські, які займаються людськими справами, не будуть займатися собаками. Нашій державі дуже бажано виділити поліцейських саме для охорони тварин. Отруєння і жорстоке поводження чинитимуть рідше, коли за це дійсно каратимуть”, – судить з гіркого досвіду жінка.

Треба розуміти, як говорить волонтерка, що якщо й збудують притулок, спочатку він працюватиме на добровільній основі й за це не платитимуть.

“Мені здається, що в нашому місті достатньо людей, які люблять тварин настільки, що погодяться їм допомогти. Я б сама залюбки приходила після роботи попідмітати та помити вольєри”.

Ситуація з масовими отруєннями у місті має чимось скінчитися, говорять люди. Проте точно не тоді, коли труїти не буде кого. Вихід з положення – це притулок.

Побудова притулку для бездомних тварин поблизу Володимира на думку волонтерів цілком можлива. Поки міська влада не бачить першочергової необхідності в виділенні великих коштів для цього, самі волонтери планують подати дану справу на розгляд , як проєкт громадського бюджету.

Це довготривала справа і чуда швидко не станеться. А до цього часу кожен може допомогти безхатнім тваринам, знявши маску байдужості.

Люди вже можуть надати допомогу від себе, розповідає пані волонтерка: стерилізувати кицьку сусідньої бабусі, яка топить її потомство, нагодувати вуличного гавкуна або ж врятувати його від отруєння, частіше чистити вольєр свого улюбленця. Можна сказати сусіду про те, що його пес надто голосний і спробувати вирішити цю ситуацію, а найголовніше – це зрозуміти, що “собака буває кусачою лише від життя собачого”

Leave a Comment