Волинь Новини

Ірина Чебелюк: “Міський голова Ігор Поліщук надзвичайно багато уваги приділяє і батькам, і дітям з особливими потребами”

21 березня відзначають Всесвітній день людини з синдромом Дауна. З цього приводу сьогодні в центрі культури та дозвілля Волинського національного університету імені Лесі Українки відбулась просвітницько-мистецька акція, яка розпочалася чудовою виставою “Золотий ключик або пригоди Буратіно”. У роботі над театральним проєктом взяли участь вихованці дитячої театральної студії Інклюзивного хабу «Простір дії» Волинського національного університету (керівник проєкту Шнит Наталія), учні луцьких навчальних закладів. Хореограф-постановник – Панасевич Аліна.

Також відбувся показ телевистави «Пригоди ХромоСоні», створеної за оповіданням Світлани Нагаєвої «ХромоСоня», про те, чому народжуються люди з синдромом Дауна. У роботі над фільмом взяли участь вихованці дитячої театральної студії «ДогориДриґом» (8-10 років), учні луцьких навчальних закладів та вихованці студії «Сонячні люди» – діти з синдромом Дауна (режисерка – Алла Доманська, керівниця проєкту – Вікторія Колодяжна).

 
 

Участь в цьому заході взяла заступник міського голови Ірина Чебелюк. Вона відзначила ефективну роботу цієї громадської організації та зауважила, що різниці між “особливими” дітками та звичайними не існує. Є лише різне відношення.

 

“Нам ще дуже багато треба працювати з дорослими та дітьми, щоб навчитись реагувати по-іншому, природньо, а не по-особливому на людей, які мають особливі потреби. “Сонячні” діти, але проблеми у них і їхніх батьків, не зовсім сонячні. Вони “особливі” діти, але їх “особливість” полягає в тому, що нам потрібно трошки більше та особливо до них відноситись: з увагою, турботою та піклуванням. Насправді вони такі самі люди, як кожен пересічний громадянин нашої громади чи всієї України”, – зазначила Ірина Чебелюк.

 

“В сучасному суспільстві проблематика “особливих” людей стає більш гострішою. Це не тому, що з’явилось більше проблем зараз, це було й раніше. Просто ми жили з цим, але про це ніхто не говорив. Ми не звертали уваги на те, щоб покращити розуміння сприйняття людей, яким потрібна особлива увага. На сьогодні ми маємо суттєву проблематику з доступністю. Але ми йдемо в ногу з часом, намагаємося реагувати та допомагати. Міська влада не стоїть осторонь. Міський голова Ігор Поліщук надзвичайно багато уваги приділяє і батькам, і дітям з особливими потребами”, – продовжила заступник міського голови.

Для потреб громадської організації вона подарувала мольберти, а дітям від міського голови передали солодощі.

 

Leave a Comment