Важливо Волинь Новини

На Волині знайшли могилу солдата Другої світової війни, який був безвісти зниклий з 1944 року

У цьому році виповнюється 80 років, як події Другої світової війни активно розгорнулися на українській землі. Давно люди вже не пам’ятають тих багатьох місць, що стали місцями останнього спочинку для загиблих … Лише земля зберігає свою таємницю.

Так, нещодавно біля древнього села Дольськ на Турійщині добре відомий нашим землякам пошуковий загін «Відродження» (керівник Вадим Дорофєєнко) та небайдужі місцеві мешканці провели розкопки могили невідомого солдата. Про це Район.Турійськ повідомив краєзнавець Сергій Данилюк.

І в черговий раз, в результаті дослідження невідомий став відомим.

Під час пошукових заходів виявили останки воїна та його особисті речі: саперна лопатка, 15 патронів, каска, ложка, маслянка для змащування зброї та іменна особиста капсула. Цю капсулу згодом передали до Харкова в науково-дослідний інститут, де провели експертизу тексту.

Таким чином за допомогою електронної архівної справи вдалось встановити дані загиблого поблизу Дольська солдата. Це – Торгашов Олександр Федорович, 1913 року народження, єфрейтор, уродженець Саратовської області, село Березове. Його дружиною була Торгашова Галина Вікторівна.

Призивався Олександр Торгашов із міста Баку Азербайджанської СРСР у 1944 році. В списках значився, як безвісти зниклий 09.06.1944 року.

У боях за Дольськ брала участь 47-ма армія Другого Білоруського фронту. З архівних джерел стало відомо, що Торгашов був представлений до нагородження медаллю «За відвагу», але її він так і не отримав, бо загинув на волинській землі.

Нині ведуться пошуки рідних Олександра Торгашова як в Азербайджані, так і в Саратовській області.

Папірець, що зберігся, солдвтській капсулі

Leave a Comment