Новини

Розповіли, що потрібно зробити, щоб отримати мінімальну пенсію 7000 гривень

Коли в Україні почне працювати система накопичувальних пенсій, то мінімальна пенсія українців становитиме близько 7000 гривень. Про це розповіла голова Мінсоцполітики Марина Лазебна, виступаючи в ефірі одного з українських телеканалів.

За словами міністра, вона особисто все ретельно розрахувала і представила ці свої розрахунки президенту Володимиру Зеленському. Передувала цьому дискусія міністра з гарантом щодо доцільності запровадження накопичувальної системи. Зеленський сумнівався, чи потрібно це взагалі. Лазебна доводила, що іншого виходу немає.

Ситуація, що склалася в Пенсійному фонді, вселяє тривогу, говорить чиновниця. У 2016 році було удвічі зменшено ЄСВ. Економіку з тіні це не вивело, зате вдвічі скоротилися надходження до Пенсійного фонду. І він вже сьогодні не справляється з навантаженням. Далі ситуація буде лише посилюватися, тому що в країні погіршується демографічна ситуація.

“Сьогодні нам важко індексувати пенсії і взагалі пояснювати людям, чому такі малі розміри пенсій, коли і карантин, і економіка не росте”, – пояснила Лазебна.

Щоб не бути голослівною, Марина Лазебна зробила розрахунки по майбутніх накопичувальних пенсіях і представила їх президенту.

“Я окремо зробила розрахунок – я з ним і прийшла – де показала на мінімальному внеску, коли 300 гривень людина заплатить на свій рахунок накопичувальний, 300 гривень туди перерахує її роботодавець, і як ці 600 гривень за певний період часу перетворюються в її власний людський капітал, який потім людина може використовувати на пенсію “, – розповіла міністр.

Її розрахунки показали, що людина з мінімальною пенсією зможе щомісяця отримувати з особистого накопичувального фонду доплату в розмірі 3200 гривень.

Вкупі з виплатою із солідарного Пенсійного фонду буде близько 7000 гривень. Це і буде мінімальна пенсія українця, який зможе отримувати її з двох фондів, стверджує Марина Лазебна.

Правда, при цьому чиновниця зробила ремарку, що для цього потрібно “навести порядок у солідарній системі”. Очевидно, вона має на увазі повну легалізацію ринку праці, створення нових робочих місць і повернення всіх українців працездатного віку з-за кордону додому.

Leave a Comment