Новини

В Україні хочуть заборонити продаж курятини

Міністерство охорони здоров’я опублікувало наказ про внесення змін до максимальних рівнів залишків активних речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження. Однак Державна регуляторна служба готує проєкт відмови щодо наказу – його неузгодженість призведе до фактичної заборони реалізації м’яса птиці.

Про це повідомляється на сайті Європейської бізнес асоціації, – передає Обозрєватєль.

“Документом пропонується приведення у відповідність показників безпечності м’яса птиці до європейських норм. Насамперед це пов’язано зі зміною законодавства про безпечність та гігієну кормів. Проєкт стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу, хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% усього молодняку птиці”, – йдеться у повідомленні.

Компанії-члени ЄБА повідомляють, що проєкт наказу вже погоджено Міністерством економіки, а також Держпродспоживслужбою. Разом із тим Державна регуляторна служба готує проєкт відмови за цим наказом.

ЄБА надіслала листа до Міністерства охорони здоров’я та Державної регуляторної служби з проханням підтримати запропоновані зміни та не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні. Зазначимо, що м’ясо птиці є одним із найдоступніших видів м’яса та належить до соціальних продуктів. В Україні 2019 року споживали 53,6 кг м’яса на 1 людину, з яких м’ясо птиці становило 26 кг, або 49%.

Водночас ці кормові добавки не є шкідливими для людини, проте дуже важливі для вирощування птиці, їх використовують протягом усього циклу її життя до 2-3 днів перед забоєм. Така ситуація може призвести до втрати поголів’я птиці, що, зі свого боку, може привести до різкого та неконтрольованого зростання цін.

Leave a Comment