Волинь Новини

«Він став поетом пригноблених, але не скорених», – у Луцьку вшанували пам’ять Тараса Шевченка

Творчість Тараса Шевченка – невичерпне джерело мудрості для українського народу. Вірші, написані понад століття тому, не втрачають своєї актуальності й досі.

Сьогодні, 9 березня 2021 року, виповнюється 207 років з Дня народження великого генія та наставники української нації – Тараса Григоровича Шевченка.

З цієї нагоди біля пам’ятника Великому Кобзареві у місті Луцьку відбувся культурно-мистецький захід «Нас гуртують думи Кобзаря». Участь у заході взяли десятки лучан, студентво, школярі, представники громадських організацій.

Долучилися до  вшанування великого поета представники обласної та міської  влади, а саме заступник голови  облдержадміністрації Анатолій Костик, перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

Перед початком урочистостей усі присутні мали можливість послухати Шевченкову поезію у виконанні школярів та студентів місцевих навчальних закладів.

Потому учасники мистецького заходу поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тараса Шевченка.

«9 березня важлива і пам’ятна дата для кожного українця. Адже, саме в цей день народився великий син нашого народу  – Тарас Шевченко. Україна такого поета ще не мала. Він став поетом пригноблених, але не скорених. Бувши кріпаком, Тарас Шевченко став борцем титанічної сили, – розповіла під час заходу Людмила Стрільчук, професорка Волинського національного університету імені Лесі Українки, голова Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. – Тараса Шевченка не дарма називають пророком. Адже, його вірші й сьогодні не втрачають своєї актуальності.  Його слово лунає на Східних фронтах України, як заклик, як девіз до боротьби. Його слово лунало у буремні дні Революції гідності на Майдані. Його «Кобзар» перечитує кожне молоде покоління, як книгу буття українського народу».

Також у рамках сьогоднішнього заходу відбулася мистецька акція «Прийди зі своїм «Кобзарем». Цьогоріч участь в акції взяли понад 100 учасників.  Така акція в обласному центрі Волині проходить уже дев’ятий рік поспіль.

За традицією, переможцям акції вручено подарунки – сучасні видання «Кобзаря».

На завершення сьогоднішніх урочистостей хоровий колектив Волинського коледжу культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського акапельно виконав твір Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».

Leave a Comment