Важливо Новини

Весняна хвиля COVID-19: чого від неї чекати?

Хворих на госпіталізації вже більше, ніж було восени. Прогнозується, що буде тяжко, але влітку видихнемо

За минулу добу 5 березня в Україні госпіталізували стільки ж людей, скільки одужало – понад 3300, а дві доби поспіль виявляли більше 10 тисяч нових випадків захворювання. Заповненість лікарень вже досягла осіннього максимуму, а громадські активісти знову повідомляють про чергу на концентратори в лікарнях. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль констатував нову хвилю захворюваності на COVID-19 в Україні і анонсував можливий жорсткий карантин, якщо ситуація погіршуватиметься. А це, схоже, неминуче. Відтак Укрінформ зібрав оцінки нинішньої ситуації в Україні і прогнози її розвитку.

4 березня вже побито «рекорд» осіннього піка госпіталізацій

Хоча офіційна захворюваність не перевищила максимальні осінні показники, але кількість людей на госпіталізації уже побила «рекорд». За даними МОЗу, зростання захворюваності пов’язується із поширенням в Україні «британського» штаму коронавірусу, який, як вважається, на 70% заразніший за вихідний варіант.

«Запам’ятайте тепер цю дату, 4 березня. Кількість пацієнтів на госпіталізації з підтвердженим діагнозом ковід перевищила осінній максимум (20550) і склала 20763», – пише аналітик Євген Істребін.

Він додає, що тижнева швидкість заповненості ліжок піднялася до 638 ліжок на день, тоді як у першу хвилю швидкість доходила до 525 ліжок на день. «У нас не просто зростають госпіталізації, у нас вони зростають швидше з кожним днем, і швидше минулої хвилі», – наголошує аналітик.

Також він зазначає, що за темпами госпіталізацій очікувано на перші місця виходять області з найбільшою чисельністю населення. «Київ вже перший. Одеська область – 3, Дніпропетровська – 4, Київська – 5, Харківська – 7, Львівська обл – 9. Навіть більше, темпи госпіталізацій у цих великих регіонах зростають. Про якісь обмеження в цих великих областях чиновники навіть бояться вголос говорити, особливо місцеві органи влади. А це значить що зростання тільки триватиме», – переконаний Істребін.

Катерина Ножевнікова / Фото: Українська правда
Катерина Ножевнікова / Фото: Українська правда

Своєю чергою голова благодійного фонду «Корпорація монстрів» Катерина Ножевнікова з Одеси, яка займається організацією допомоги пацієнтам з ковідом, пише про інший факт, що вказує на погіршення ситуації – зростання потреби у концентраторах. «У лютому видавали 2-3 на день. Зараз 10-14. Ось такі справи. Видача концентраторів продовжується щодня», – зазначає Ножевнікова.

В Україні весняна хвиля буде складнішою. Влітку стане легше усім

Старший науковий співробітник Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна Володимир Галицький прогнозує, що весняна хвиля COVID-19 в Україні триватиме до середини травня. «Пік – початок квітня. Щоденна кількість нових випадків на піку – 40 тисяч (скільки буде підтверджено – а інакше випадок не реєструється – залежить від можливостей системи охорони здоров’я і лабораторних потужностей, які й сьогодні дуже обмежені). Щоденна кількість смертей на піку – 1000 і вище, особливо якщо можливості системи охорони здоров’я будуть вичерпані», – повідомляє науковець і закликає усіх уникати скупчень людей і за можливості – вакцинуватися.

Коли ж може закінчитися пандемія? Головний лікар приватного медцентру і завідувач лабораторії імунореабілітології Інституту імунології та мікробіології ім. Мечникова Андрій Волянський вважає, що активна її фаза закінчиться до літа.

«Протягом останніх 20 днів кількість щоденних смертей у світі, пов’язаних з COVID, зменшилася до 10 тисяч. У березні можна очікувати зниження до 8 тисяч на добу, в квітні – до 6 тисяч. У травні я припускаю різкий спад кількості смертей – до 2-3 тисяч і менше. Причин три, і вони очевидні.

  1. Природний імунітет. За офіційними даними, у світі інфіковано 1,5% населення, в найбільш постраждалих локаціях – близько 10-12%. Реально ця цифра в 5 і більше разів вище. Тобто в США не 9% інфіковано, а 45%.
  2. Штучний імунітет. На сьогодні в світі вакциновано 280 мільйонів, на 1 червня ця цифра зросте до 1 мільярда людей або 13% населення Землі.
  3. Закінчення холодного сезону в Північній півкулі»,

– пише Андрій Волянський. Він додає, що, звісно, протягом всього 2021 року будуть і нові випадки, і нові смерті. «Восени почнеться третя хвиля, яка буде набагато слабша за другу. Але активна фаза пандемії завершиться до літа», – переконаний імунолог.

Павло Ковтонюк
Павло Ковтонюк

Тим часом екс-заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк наголошує, що темпи вакцинації в Україні наразі недостатні для того, щоб виконати план з вакцинації 21 мільйона людей із групи ризику до 2021 року. Щоб встигнути за такий період усіх імунізувати, потрібно проводити 70 тисяч вакцинацій на день. «Це має бути наша середня швидкість вакцинації у наступні дні, починаючи із завтра. Зрозуміло, що зразу вона такою не буде. Зараз 1-2 тисячі, потім буде 5, 10, 20 тисяч на день. Але цього замало. Тому десь влітку треба буде вийти на цифру 100-150 тисяч вакцинацій на день, щоб в середньому за наступні 301 день було 70 тисяч. 100 тисяч щеплень на день – це швидкість Ізраїлю на сьогодні. У Німеччині роблять 200-250 тисяч на день. У Польщі – 47 тисяч на день. Це вже третій місяць кампанії», – підсумовує Павло Ковтонюк.

Тому, як бачимо, поки що Україна здобуває колективний імунітет природнім шляхом…

Огляд Юлії Горбань

Leave a Comment