Волинь Новини

Виборчі комісії на Волині не зафіксували жодного порушення у фінансуванні партій на виборах 2020 року

Волинська обласна, Луцька та Ковельська міські територіальні виборчі комісії не зафіксували жодного порушення процедури фінансування виборчих кампаній та подання фінансових звітів виборчих фондів партій та кандидатів під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. 

Про це Центру журналістських розслідувань «Сила правди» стало відомо із відповіді Національного агентства з питань запобігання корупції.

Загалом, вибори до основних місцевих рад на Волині офіційно коштували партіям та кандидатам понад 13,68 мільйона гривень. Однак, повнота і сумлінність подання фінансових звітів бажали кращого. Деякі партії на Волині висунули кандидатів до всіх основних місцевих рад, але відзвітувалися про фінанси лише раз, а то й взагалі не відкривали виборчих фондів.

Під час аналізу фінансових звітів партій та кандидатів на виборах депутатів Волинської обласної ради, Луцької міської ради та міських голів Луцька та Ковеля було виявлено кілька порушень виборчого законодавства і подано відповідні заяви до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Зокрема, виявили невідповідність задекларованих витрат фактичним витратам – у звітах не вказані витрати на деякі види агітації та оплату агітаторам; окремі партії взагалі не подавали фінансової звітності; деякі партії із одного виборчого фонду фінансували різні виборчі кампанії та інші.

У Нацагентстві повідомили, що від вказаних територіальних виборчих комісій у Луцьку та Ковелі не надходило жодних повідомлень про порушення, що стосуються фінансування кампаній та подання фінансових звітів. А відповідно до Виборчого кодексу саме територіальна комісія зобов’язана у п’ятиденний термін з дня виявлення порушень письмово повідомляти про це у відповідні органи – чи то НАЗК, чи поліції. Крім того, контроль за обліком коштів виборчого фонду мали здійснювати саме територіальні виборчі комісії та банки. Тож і за перевірку фінансової звітності повністю відповідали виборчі комісії.

Відтак в НАЗК пообіцяли врахувати всі виявлені порушення при аналізі фінансових звітів партій за третій та четвертий квартали 2020 року. Однак, коли політичні сили їх подадуть досі достеменно не відомо. Ще в березні 2020-го Верховна Рада дозволила партіям відкласти подання фінансових звітів аж до сорокового дня після закінчення здійснення протиепідемічних заходів у зв’язку з поширенням Covid-19. Кабмін же наразі продовжив термін впровадження таких заходів до 30 квітня 2021 року.

Втім, у Верховній Раді наразі розглядають законопроект, який покликаний виключити із законодавства норму про відтермінування подання фінзвітів партій. Коли його проголосують наразі не відомо.

Leave a Comment