Новини

Після ШВЛ вмирають 9 із 10 українців з коронавірусом: лікарі пояснили тривожну статистику

У Національній академії наук України заявили, що смертність від коронавірусу досягла рівня осінніх показників, коли фіксувалася найвища добова захворюваність. Така тривожна динаміка простежується майже у всіх областях країни.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Вчені зазначили, що від інфекції помирають близько 75% пацієнтів, які потрапляють у реанімацію, і майже 90% із тих, кого під’єднали до апаратів штучної вентиляції легенів.

Накриває третя хвиля

Дані науковців лише підтверджують те, що Україну накриває третя хвиля коронавірусу, яка бере свій початок із західних регіонів. Так, спершу в “червону” зону потрапили Івано-Франківська та Чернівецька області, а потім жорсткі карантинні обмеження наздогнали і Житомирщину.

Також стрімко погіршується ситуація на Закарпатті та на Вінниччині, де вже не вистачає місць у лікарнях.

Власне, напередодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль особисто визнав початок нового масштабного спалаху COVID-19 в Україні й припустив повернення до жорсткого локдауну.

Статистика захворюваності на коронавірус в Україні.

Смертність зростає, українці вмирають після виписки з лікарні

Лікарка-інфекціоністка з Чернівців Ольга Кобевко, яка нещодавно зробила щеплення від COVID-19, зазначає: кількість померлих від інфекції дійсно останнім часом різко зросла.

“Протягом останніх трьох днів у нас в місті померли 28 осіб. Це цілий шкільний клас. Для нашого невеликого міста це дуже багато”, – говорить медикиня.

Головний лікар міської лікарні Дубно Рівненської області Володимир Крохмаль уточнює, що в них також різко збільшилася кількість кисневозалежних пацієнтів із COVID-19.

“Коронавірус – це унікальна хвороба, ні з чим подібним раніше ми не стикалися. Тому що ця інфекція, як ніяка інша, вражає легені людини. Жоден грип так себе не веде. Люди різко стають залежними від кисню, причому наслідки залишаються навіть після виписки з лікарні. Людина може померти і через тиждень-два після того, як повернеться додому“, – додає він.

За словами лікаря, під апарати ШВЛ пацієнта кладуть тільки в крайньому випадку, коли сатурація падає до 50-60%. “На жаль, дійсно, такі хворі мають смертельні наслідки”, – зазначає Крохмаль.

Під’єднують до ШВЛ у крайніх випадках

Головний лікар Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко каже, що у разі коронавірусу легені пацієнта серйозно уражаються, і там замість нормальної легеневої тканини утворюється фіброзна (рубці).

“Через це ефективність роботи легенів падає. Це характерно для COVID-19, під час нього спостерігається змішана вірусно-бактеріальна інфекція, яка дає таке ураження, і дуже важко лікується. Світова практика показує, що пацієнти, які тривалий час перебували на так званому керованому диханні, трахеотомії, – таких людей важко зняти з апарату штучної вентиляції легенів. І це дійсно може призвести до летальних випадків. Тому ми в лікарні переводимо хворих на ШВЛ тільки в крайніх випадках, і тільки рішенням консиліуму лікарів”, – розповідає Федоренко.

Ольга Кобевко зазначає, що таку тенденцію під час лікування коронавірусу за допомогою ШВЛ на Буковині простежили ще минулої весни.

“Чим пізніше людину під’єднають до ШВЛ, тим краще для неї. У разі коронавірусної пневмонії ШВЛ сприймається дуже погано”, – говорить лікарка.

За її словами, пацієнтам краще постійно дихати киснем через маску, ніж робити трахеостому (розріз у ділянці трахеї) і вводити трубку в саму трахею.

Leave a Comment