Новини

“Найважчі дні у нашій реанімації”: лікарі рятували життя 3-річної дівчинки з COVID-19

Лікарі львівської дитячої лікарні Охматдит, розповіли, як рятували 3-річну дівчинку з важким перебігом COVID-19. Дитина була у вкрай важкому стані, але їй, на щастя, вдалось вижити.

“Це перший такий випадок в Україні, коли найменша пацієнтка на ЕКМО вижила і пішла додому своїми ногами. Для нас це – не лише ще одна медична перемога. Це ще й тріумф любові, яку дитині подарували всі небайдужі люди, які щодня, день за днем, наближали перемогу над хворобою”, – розповіли лікарі виданню Еспресо.Захід.

Історія хвороби

Усе почалося банально – дитина почала кашляти, батьки розцінили це як звичайну застуду, відповідно і лікували вдома. У перші дні в дівчинки спостерігалися лише катаральні явища, але вже незабаром її стан різко погіршився. Коли на третій день дитина стала задихатися, батьки засумнівалися і почали підозрювати коронавірус. Спершу дитину госпіталізували в Миколаївську районну лікарню, а вже звідти реанімобілем доправили у львівський Охматдит.

“Ця дитина до нас надійшла 14 вересня. У маленької ми діагностували двобічну полісегментарну пневмонію, був РДС ІІІ ступеня, сатурація впала до 69. Спочатку вона була на неінвазивній вентиляції, але через те, що розвинулася дихальна й серцева недостатність, дівчинку довелося підключити до ШВЛ”, – розповіла завідувачка реанімації львівського Охматдиту Віра Приймакова, куди відразу госпіталізували маленьку пацієнтку.

Лікарка каже, що дитині зробили ПЛР-тест, і він виявився негативним. Опісля цього провели ІФА-тест, який показав, що дитина вже перехворіла COVID-19 і саме це є причиною кисневої залежності. До COVID-19 дитина ні на що серйозне не хворіла, але часто застуджувалася.

“У родині дитини на COVID-19 перехворів батько, але він мав легку форму хвороби. Тож ми зрозуміли, що маємо справу з коронавірусом, і зразу почали її лікувати, згідно з протоколом”, – каже лікарка дитини.

“ШВЛ не справлявся”

Через кілька днів лікарі зрозуміли, що у дитини газообмін не в нормі, насичення киснем недостатнє, ШВЛ не справлявся. Дитячі лікарі не зволікали – одразу попросили допомоги у колег і скликали консиліум. На ньому медики вирішили застосувати ЕКМО – апарату екстракорпоральної мембранної окисгенації, який застосовують під час операцій на відкритому серці, коли серце не працює. Апарат ЕКМО бере на себе забезпечення організму киснем. Такий апарат лікарі позичили в колег з іншої лікарні.

ЕКМО забирав у маленької пацієнтки кров без кисню, насичував киснем і повертав таку кров у організм дитини.

Як пояснили лікарі, ШВЛ “дихає” за пацієнта через трахею, бронхи і легені і так насичує кров киснем, а ЕКМО насичує кров киснем через апаратуру безпосередньо через забір крові.

Це був експеримент – дівчинка стала найменшою пацієнткою в Україні, для якої використали таку терапію. Така “легеня” зробила своє і через місяць на ШВЛ і ЕКМО показники малечі почали покращуватися.

Рекорд серед донорів крові

Під час лікування виникла потреба у тромбоцитарній масі і для порятунку дитини потрібна була додаткова кров. І в один день одразу дуже багато людей зголосилися стати донорами. Це був безпрецедентний випадок у Львові, кажуть медики.

“Для допомоги трирічній дитині з коронавірусом зголосилося здати кров понад 40 людей за один день. Це був просто рекорд у нас”, – розповідав тоді завідувач відділу комплектації донорських кадрів Львівського обласного центру служби крові Ігор Горбаль.

Крові малечі вистачило із запасом. Маленька чудово відгукнулася на терапію і запекла боротьба продовжувалася. Дівчинка залишалася у медикаментозному сні.

А вже 2 жовтня дитину від’єднали від ЕКМО, 13 жовтня – від ШВЛ. А 19 жовтня зникла киснева недостатність. Важка пневмонія відступила. Дитину перевели з реанімації у звичайне педіатричне відділення.

Подолавши одну проблему, з’явилась інша.  Під час лікування дитині давали багато ліків для розрідження крові, а це великі ризики, адже може статися кровотеча чи гематома у різних органах і системах. Зупинити таку кровотечу дуже складно. В якийсь момент так і сталося – сталася гематома.

“Якось під час процедур ми помітили гематому передньочеревної стінки. Її треба було швидко здренувати. Дитина терміново опиняється на операційному столі. Команда хірургів Охматдиту на чолі з Богданом Мальованим оперативноо спрацювала і дитина укотре була врятована”, – розповідає Віра Приймакова.

Після цього додалися дренажі і перев’язки.

Дитина була понад місяць у комі

Коли все найважче було позаду, лікарі і батьки завмерли в очікуванні: що тепер? Понад місяць дитина залишалася у комі, під’єднана до апаратів, які забезпечували підтримку життєво важливих функцій… Після такого не буває так, що дитина враз встала і побігла гратися на майданчик з однолітками. Зазвичай, у таких пацієнтів є неврологічний дефіцит, їм потрібна тривала реабілітація.

Тож малечі призначили фізичну і медикаментозну реабілітацію. Почалися ліки для відновлення неврологічних функцій, робота з масажистами і реабілітологами.

Також почалися проблеми з кишківником, хвороба вразила судини і серце. Маленьке серденько дівчинки рятувала педіатр Охматдиту Андріана Мальська.

Лікарі прогнозували, що реабілітація затягнеться на кілька місяців. Але маленька пацієнтка боролась за життя і дивувала своїх лікарів як могла. Дуже швидко вона змогла їсти самостійно, а не через зонд, сиділа, впізнавала рідних, просила поміняти підгузник і замовляла у мами улюблені мультики.

“Ця дитина від самого початку висіла майже на волосині. Тут могло бути все. Але ми боролися за неї цілодобово. Кожен з нас, всі наші лікарі і медсестри з різних відділень. Я запам’ятала ці дні, коли вона у нас лежала, як одні з найважчих днів у нашій реанімації, які я пам’ятаю у своєму житті, хоча я вже багато різного бачила”, – зізнається Віра Приймакова.

Лікарка каже, що дитина на момент виписки добре почувалася, їй більше не потрібна вузькоспеціалізована допомога, за нею ще якийсь час наглядатиме дільничний педіатр.

“Я працюю педіатром 40 років, але те, що зробило наше відділення реанімації у цьому випадку – це просто щось неймовірне”, – переконана завідувачка І педіатричного відділення Охматдиту Вікторія Семен.

Коли у жовтні дівчинку виписували з реанімації, сльози витирали всі – і медсестри, і лікарі. Трирічна дитина згуртувала у лікарні всіх, кожен ранок починався з новин з її палати, лікарі шукали всі можливі способи поставити малечу на ноги.

“Дякую усім дорослим лікарям, які приїздили до нашої дівчинки в будь-який час доби і не дивилися на годинник. Дякую нашим лікарям, які працювали, як єдиний організм. Разом ми всі отримали цей результат – наша дівчинка одужала”, –  сказала головна лікарка Охматдиту Олександра Бурда.

Leave a Comment