Новини

Фельдшер, який ніс хворого два кілометри до «швидкої», не вважає свій вчинок героїчним

Степан Вознюк, фельдшер екстреної медичної допомоги у селі Тучин, депутат Гощанської селищної ради, за останні кілька днів став відомим на всю Україну.

Хоч сам він аж ніяк не вважає себе героєм. Каже, що на його місці кожен так вчинив би. Натомість каже, що подяки заслуговують дві жінки, які допомагали йому тієї ночі з хворим, тож як депутат клопотатиме про це на черговій сесії, – передає видання Волинь-нова.

16 лютого Степан Вознюк отримав виклик на номер 103 про те, що в селі Воронів допомоги потребує хворий із судомами. На «швидкій» він разом з водієм вирушив за вказаною адресою. Але виявилося, що до будинку автомобілю не вдасться доїхати: пробували і одною дорогою, й іншою – обидві були заблоковані сніговими переметами.

Фельдшер зателефонував у місцеву службу ДСНС, аби рятувальники розчистили шлях до дому хворого. Однак вони, оцінивши ситуацію, тільки розвели руками, мовляв, зі своєю технікою нічим не зможуть допомогти.

Зателефонували сільському старості, підняли на ноги сусідів, сподіваючись, що, можливо, хтось запряже коней і на підводі доправить лікаря до хворого.

Тим часом Вознюку зателефонували і повідомили, що стан хворого погіршився, він почав задихатися. Поки сусідка Оксана Веремчук, почувши, що ніхто з чоловіків не згодився допомогти медикам, пішла готувати своїх коней, фельдшер взяв зі «швидкої» валізу з медикаментами і ноші (на той момент він уже передбачав, що чоловік потребуватиме госпіталізації) й пішов пішки. Подекуди снігові замети сягали метра у висоту, він неодноразово провалювався, але вибирався і продовжував йти.

Діставшись до хворого, Степан Вознюк оглянув його, зробив укол, аби полегшити його стан. Виявилося, що у чоловіка була пневмонія, тож його необхідно було доправити в лікарню.

Разом з двома сусідками фельдшер поніс хворого спочатку до воза, в якого запрягла коней сусідка, а потім і до «швидкої». Ускладнювало ситуацію те, що чоловік мав ДЦП, він пручався через хворобу.

На щастя, все закінчилося добре, Степан Вознюк з жінками добралися до автомобіля «швидкої», хворого завезли і госпіталізували в Гощанську районну лікарню.

Leave a Comment