Важливо Волинь Новини

На Волині навчальному закладу хочуть присвоїти ім’я Бориса Клімчука

Ковельська міська рада зареєструвала проєкт рішення про присвоєння ліцею №11 у місті Ковелі імені Бориса Клімчука, першого директора школи.

Автором проєкту є начальник управління освіти виконавчого комітету Віктор Бичковський, – передає Ковель медіа.

У преамбулі документу говориться про звернення управління освіти від 8 лютого 2021 року щодо присвоєння закладу імені першого директора, педагога, державного, політичного та громадського діяча Бориса Клімчука «на основі реалізованого загально ліцейного проєкту, беручи до уваги звіт про результати громадського обговорення із зазначеного питання».

Борис Клімчук народився 18 березня 1951 року в селі Волошки Ковельського району. Закінчив Харківський державний університет (1974), викладач географії; Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого (1996). З червня 1982 по червень 1990 працював директором Ковельської середньоосвітньої школи № 11, з червня 1990 по травень 1992 – заступник голови Ковельського міськвиконкому, з червня 1992 по квітень 1998 – голова Волинської обласної ради, з 07 липня 1995 по червень 2002 – голова Волинської обласної державної адміністрації. Був призначений Надзвичайним та Повноважним Послом України в Литовській Республіці, а згодом –  в Азербайджанській Республіці. Указом Президента України Віктора Януковича від 26 березня 2010 року його було призначено головою Волинської ОДА.

Під час масових акцій протесту, які відбувались в Україні наприкінці 2013 та на початку 2014 рр. Борис Клімчук вимушений був піти у відставку, написавши заяву про звільнення. Свою відставку мотивував як виконання громадянського обов’язку заради збереження миру та не допущення посилення акцій протесту. Водночас просив лідерів луцького Євромайдану написати заяви про те, що вони не будуть закликати громадян до насилля. Клімчук наголосив, що документ зареєстрований та направлений до столиці в Адміністрацію Президента. Заява про звільнення була прийнята президентом 5 лютого 2014 р. Того ж дня звільнений із займаної посади.

Помер Борис Клімчук 2 вересня 2014 року в Берліні, де перебув на лікуванні в клініці «Шаріте». Похований у селі Воля-Любитівська Ковельського району поряд зі своїми батьками.

Leave a Comment