Новини

Як довго люди будуть захищені від Covid-19 після щеплення: пояснив досвідчений імунолог

Наразі достеменно невідомо, скільки точно місяців організм буде захищеним після вакцинації від коронавірусу, адже дослідження ще тривають. Водночас досвідчений імунолог Федір Лапій заявив, що, найімовірніше, вакцинуватися щосезонно від COVID-19 не потрібно буде.

Про це заявив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій у розмові із медичною експерткою ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою.

“На сьогодні вивчення тривалості захисту продовжується. Принаймні, є спостереження, майже шість місяців зберігається суттєва різниця. Тобто, є група вакцинованих і невакцинованих. І різниця між ними зростає і не можна сказати, що група вакцинованих втрачає імунітет. Але, чи потрібна буде ревакцинація для тривалішого імунітету, питання ще не має відповіді”, – сказав він.

На уточнювальне запитання щодо того, чи буде вакцинація від коронавірусу сезонною, він відповів: “На сьогодні ми більше схиляємося, що це не сезонна вакцина. Вірус не так швидко мутує, як вірус грипу. Є дискусії, всі чують про ПАР, Бразилію, Британію, Китай і т.д. Але все ж на сьогодні немає достатньо підстав говорити, що ці мутації впливають на ефективність вакцини”.

За його словами, наразі йдеться про вакцинацію двома дозами, які працюють. Стосовно того, чи потрібна буде ревакцинація (повторне введення вакцини. – Ред.), експерт вважає, стане відомо за кілька місяців після детальніших досліджень.

Слід наголосити, що вакцинація від коронавірусу – це не його лікування, а спосіб профілактики.

“Маємо дані, що вакцина захищає від тяжких, середніх і легких форм. Я наводив приклад навіть “Сіновак”, де вони оцінювали і там є ефективність щодо легких форм”, – додав Федір Лапій.

Leave a Comment