Новини

У людей зменшується середня температура тіла: чому і який показник нині є нормальним

Науковці Стенфордського університету США заявили, що за останні два століття температура тіла поступово знизилася на пів градуса. Виявилося, що півтора століття тому температура 37°С була звичайною. Але нині, наголошують фахівці, показник у 35°С  не означає знесилення, а 37°С – не завжди симптом хвороби.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Для третьокласника Максима Трохимчука температура 37,3°С , яку виявили менш як рік тому, є нормою. Його тричі обстежили лікарі й хвороби не виявили. Школяр каже, що почувається задовільно, у нього не болить ані голова, ані горло. Але до лікарні батьки сина все ж повели.

“Ми здавали тричі аналізи.  За їхніми результатами, все нормально. Відтоді я виріс на 5 см”, – каже Максим.

Батько ж Максима розповідає, що син постійно хоче їсти, адже активно займається мотокросом.

“Він в школі постійно вимагає, що потрібна добавка. Навантаження велике, але він дійсно почав швидше рости”, – каже батько Валентин Трохимчук.

Підвищення температури в Максима збіглося з початком його інтенсивних тренувань. Але батьки таким змінам не надто здивувалися, бо це спадково. Тато Валентин від 11 до 30 років теж мав постійну температуру – вищу за 37°С .

“Це було кілька років після Чорнобиля. І в мене це пов’язали, що напевно якась невиліковна хвороба, викликана радіацією. Мені намагалися встановити якийсь діагноз, але після тижня різних аналізів і досліджень з’ясували, що я абсолютно здорова дитина”, – пригадує Валентин Трохимчук.

А от лікарі наголошують, що ліпше тричі перевірити і тільки після цього приймати зміну температури за норму. Адже все ж це може бути і симптомом хвороби.

Дослідження
Українка Мирослава Проців, яка увійшла до групи науковців Стенфордського університету США, виявила, що за останні майже двісті років люди охололи на півградуса. Це сталося поступово і закономірно.

Киянка пані Мирослава у студентські роки переїхала до Стокгольма. На час дослідження була в декретній відпустці. Але це не завадило їй поїхати до Америки і разом з колегами проаналізувати 700 тисяч показників температури за різні періоди. Найдавніші дані за 1862 рік.

“Ми вже не так важко працюємо. Наше життя стало кращим. Це хороші новини. Ми стали здоровіші. Ми не хворіємо так часто на інфекційні захворювання”, – каже науковиця Мирослава Проців.

Як зауважує науковець Віктор Досенко, нижча температура тіла – це навіть вигідніше для людства. Норма ж експерта не більше 36°С . Почувається, каже абсолютно нормально. І така температура не є проблемою.

“Інтенсивність організму зменшується. Людині не потрібен такий інтенсивний організм за нашого сучасного життя. Менше витрачаєш енергії на обігрів, менше потрібно їсти”, – зазначає Віктор Досенко, науковець Інституту фізіології ім. Богомольця.

Уперше температурі тіла надав значення німецький фізіолог Карл Вундерліх в середині XIX століття. Він обстежив 25 тисяч людей. І у більшості було 37 °С Звідси і середнє значення, якому півтори сотні років.

Звідки взялася червона поділка на температурі на позначці 37 °С, ТСН розповідають у музеї медицини.

“Ви можете побачити ртутні термометри на початку XX століття. Вони дуже схожі на сучасні. І до речі, ці термометри не калібруються. Бо вони найбільш точні”, – кажуть фахівці.

Є в музеї і медична картка з Клініки святого Володимира, якій 130 років. У ній видно, що температура коливалась від 36,2°С до 37,8°С . Причина, як пояснюють, у туберкульозі легень.

Leave a Comment