Новини

Українка розповіла, як держава забула про її чоловіка-лікаря, що помер від COVID-19

В Україні продовжує лютувати пандемія коронавірусу. Українці помирають від хвороби, майже не зважаючи на вік чи соціальний статус. Та одними з перших удар хвороби прийняли на себе ті, кому довелося захищати від неї інших – лікарі.

Видання Reporters розповідає історії тих, хто помер у першій хвилі пандемії.

Точно не відомо, скільки саме лікарів померло від коронавірусу. За даними, оприлюдненими головним санітарним лікарем Віктором Ляшком, на жовтень 2020 року коронавірус забрав життя 140 медпрацівників. За словами міністра Охорони здоров’я Максима Степанова – понад 250 осіб. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль називав цифру в чотири сотні померлих.

При цьому родичі померлих змушені всіляко доводити, що загиблі стали жертвами саме коронавірусу – щоб отримати компенсацію від держави.

Одним із таких лікарів став старший анестезист реанімаційного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Олександр Іщук. Він не дожив одного дня до свого 52-річчя. Дружина каже, що чоловіка лікували від коронавірусу, але в довідці вказана інша причина смерті – двостороння негоспітальна пневмонія.

Сімейний лікар запідозрив бронхіт і відправив чоловіка додому, лікуватися. Однак ставало дедалі гірше.

Дружина також захворіла, їх із чоловіком госпіталізували. Експрес-тест виявився негативним, але в квітні лікарі ще не знали, що він мало результативний.

«Спочатку Сашко був у кисневій масці, але щодня йому ставало дедалі гірше. Кисень подавали на повну, а він мені казав: «Іро, відкрий, нема кисню». Антибіотики не допомагали, шкіра посіріла», – розповідає жінка.

9 квітня чоловіка не стало, його ховали «в герметичному пакеті і закритій труні».

Leave a Comment