Новини

У розпал пандемії МОЗ за 10 мільйонів замовило дослідження серед геїв з 14 pоків

Центр громадського здоров’я» МОЗ України виставив на аукціон закупівлю послуги з організації та проведення біоповедінкового дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками.

Відповідне оголошення оприлюднене в системі Прозорро, передає «Укрінформ».

«Послуги з проведення ринкових досліджень (Послуги з організації та проведення біоповедінкового дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками у 2021 році)», – йдеться в оголошенні.

Дослідження буде проведене у 2021 році. Як зазначається в оголошенні, воно проводитиметься на кошти міжнародної технічної допомоги.

Вартість дослідження складає 10,240 млн грн. Акціон, який запланований на 9 квітня 2021 року, відбуватиметься шляхом пониження ціни.

Оголошення було оприлюднене в системі Прозорро 1 лютого 2021 року.

У ЦГЗ пояснили, що масштабне біоповедінкове дослідження покликане визначити можливі ризики інфікування ВІЛ, гепатитом та сифілісом серед чоловіків, що мають секс із чоловіками, і є невід’ємною складовою епідеміологічного нагляду.

В технічній специфікації вказано:

«Біоповедінкове дослідження проводиться серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, а саме серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками віком з 14 років (далі – ЧСЧ)».

У ЦГЗ наголосили, що такі дослідження є нормальною практикою в усіх країнах світу, ВООЗ, UNAIDS та CDC рекомендують їх проводити раз на 3–4 роки.

Водночас у ЦГЗ визнали, що такі дослідження є досить дороговартісними, адже потребують дуже складної підготовки. В Україні таке біоповедінкове дослідження реалізують коштом Центру контролю та профілактики захворювань США (СDC). Очікувана вартість становить 10 млн грн, але завдяки конкуренції на торгах вона може значно знизитися.

Це масштабне дослідження із загальною вибіркою 6900 людей у 16 містах проводиться в межах проєкту «Підтримка системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров’я України, покращення використання стратегічної інформації та pозбудова потенціалу громадської охорони здоров’я в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги в боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)».

Leave a Comment