Важливо Волинь Новини

Відомо, чи збережуть радянську мозаїку на Центральному ринку Луцька

Радянський вітраж на Центральному ринку Луцька планують зберегти під час реконструкції ринку.

Про це в інтерв’ю «Першому» розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Луцька Олександр Котис.

У старому корпусі Центрального ринку радянський вітраж не зазнає змін під час реконструкції. Окрім того, під час оголошення Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на кращу концепцію розвитку території, прилеглої до Луцького замку, була одна з умов — збереження і будиночку з вітражем, і того вітражу. І серед переможців є такий проєкт.

«Тут є один важливий момент – це була наша ініціатива. Бо коли писали умови, враховували нашу думку, і саме ми наголосили на тому, що цей вітраж потрібно зберегти», – розповідає Котис.

Зі слів чиновника, нещодавно з Міністерства культури та інформаційної політики на всі відділи охорони культурної спадщини по Україні направили листи про те, що треба ініціювати на місцях дослідження об’єктів декоративного мистецтва другої половини 20 століття: вітражів, мозаїки, барельєфів і всього такого.

«Це дуже важливий момент, бо нарешті вони визнали, що це цінність, яку потрібно досліджувати. Я навіть знаю, що зараз готується підписання меморандуму, щоб закріпити і визнати ці об’єкти цінними та робити певні кроки, щоб надалі це все збереглося», – зазначає Олександр Котис.

Leave a Comment