Волинь Новини

На Волині за рік порушники екологічного законодавства відшкодували лише 1% завданих природі збитків

Впродовж 2020 року на Волині порушники екологічного законодавства завдали природі збитків на понад 152 мільйони гривень. Після втручання екологів і правоохоронцівкомпенсували лише 1,5 мільйона. 

Про це повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк, – передає Центр журналістських розслідувань «Сила Правди».

Протягом 2020 року Державна екологічна інспекція у Волинській області провела 1 тисячу 357 перевірок дотримання природоохоронного законодавства. За порушення до адмінвідповідальності притягнули 1 тисячу 323 осіб. Нарахували понад 459 тисяч гривень штрафів, а фактично стягнути вдалося 385 тисяч гривень. Найбільше – через порушення по’вязані з поводженням з відходами і хімічними речовинами, а також браконьєрство.

До поліції і СБУ екологи передали 47 справ. 11 з них були з ознаками криміналу. Правоохоронці ж відкрили лише 4 провадження.

Загалом екоінспектори нарахували 152 мільйони 280 тисяч гривень збитків. Найбільше – у сфері надрокористування. У більшості випадків не вдалося встановити винних осіб, тож претензій винуватцям пред’явлено лише на 36,5 мільйона гривень. Із них станом на кінець 2020 року стягнули лише 1,5 мільйона гривень. Це лише 1% від загальної суми завданих збитків.

«Частково проблема в тому, що ми не маємо достатньо коштів для претензійної роботи, – пояснює начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк. – Йдеться про судовий збір. Щоб подати судовий позов ми повинні сплатити 1,5% від суми претензії. Наприклад, у випадку з військовим лісгоспом, де ми торік нарахували майже 8 мільйонів збитків, нам треба сплатити близько 120 тисяч гривень. А минулого року весь бюджет інспекції передбачений на суди складав приблизно 67 тисяч гривень. Тобто нам навіть не вистачило б на один такий позов».

Leave a Comment