Новини

Українець вразив умовами проживання в польських гуртожитках

Вінничанин Ярослав Басюк навчається у Вроцлавському політехнічному університеті на інженера мікроелектроніки. Потрапив до Польщі як талановита молодь.

Підготовчий курс пройшов у Любліні, потім вступив до Вроцлава. Зараз живе в одному з найкращих гуртожитків університету, – пише Gazeta ua. 

“Наше помешкання більше нагадує повноцінну квартиру. Дві кімнати, об’єднанні міні кухнею, є туалет і душ, гаряча вода”, – каже Ярослав.

В одній кімнаті живуть двоє людей, скрізь нові сучасні меблі і ремонт. У кожного студента є свій стіл, ліжко і шафа.

“Проживання на місяць коштує 550 злотих – 4122 грн. Також треба платити за воду і світло. На світло в кожного є свій лічильник. Вода спільна і ділиться на всіх порівно. Оплата залежить від сезону. Зимою більше плочу за світло. В місяць виходить 50 – 60 злотих взимку. Це 375- 450 гривень. У світлішу пору року – до 40злотих – 300 гривень”, – додає студент.

В своїй кухні студенти готують у мультиварці. Щоб приготувати щось більш суттєве, йдуть на спільну кухню. Вона одна на поверх. Там стоять плити і мийки для посуду.

“У підвальному приміщенні маємо пральню. Прання платне. За студентським посвідченням перша година коштуватиме 2,40 злотих. Далі за кожну хвилину прання доведеться доплатити по 2 гроші. Також там є автоматична сушарка, або можна посушити речі на звичайній. Для студентів також є пилосос”, – каже Ярослав.

Більшість студентів користуються велосипедами. В гуртожитку передбачена кімната для зберігання цієї техніки. Скрізь доступ за спеціальним електронним ключем.

Ярослав отримує стипендію, якої вистачає на проживання в гуртожитку і харчування.

 

Leave a Comment