Волинь Новини

Сміттєзвалище біля Луцька – переповнене. Що буде з полігоном

Сміттєвий полігон, у селі Брище, біля Луцька – переповнений. Рекультивація часткового дозволить розв’язувати проблему з вивезенням сміття, – каже заступник начальника Держекоінспекції Волині Олександр Ткачук.

Екологи дали припис Луцькраді, щоб шукали нову ділянку для вивезення побутових відходів і провели рекультивацію старого сміттєзвалища.

Потужності сміттєвого полігону у Брищі

Полігон у Брищі розрахований на мільйон 130 тисяч метрів кубічних сміття. Зараз, каже заступник начальника Держекоінспекції області Олександр Ткачук, на сміттєзвалищі 3 мільйони 370 тисяч метрів кубічних сміття.

Щомісяця на полігон комунальники вивозять 24 тонни пластикових пляшок та 948 тонн змішаного сміття, – каже виконувач обов’язків директора КП “Луцькспецкомунтранс” Володимир Марценюк.

Коли та як розв'яжуть проблему старого сміттєвого полігону біля ЛуцькаСуспільне Волинь

Потрібен новий полігон, – екологи

Найбільша проблема Брище, – каже еколог Василь Іванців, – близькість до населеного пункту. У селі неприємний запах, легке сміття вітер роздуває та заносить у Брище. Друга проблема: це – фільтрат. Він потрапляє у ґрунтові води, використовувати ці води без очищення та без додаткових затрат люди не можуть, тому що вона забруднена.

“Для Брища полігон – катастрофа”, – каже місцевий житель Всеволод. З його слів, сморід, пил, нечиста вода дошкуляють жителям кількох навколишніх сіл.

Сміттєзвалище біля Луцька - переповнене. Що буде з полігономСуспільне Волинь

“Час ще є”, – директор департаменту ЖКГ

Директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Микола Осіюк вважає, що час для розв’язання проблеми у Брищі ще є до кінця 2021 року. Саме до того часу діє паспорт твердих побутових відходів у Брищі.

“Ми ще маємо можливість як мінімум до кінця 2021 року досипати, вирівнювати, трамбувати. Тобто максимальної відмітки ми ще не досягли. Ми над цим працюємо”, – каже директор ЖКГ обласного центру. Луцька міська рада робитиме рекультивацію старого сміттєвого полігону у селі Брище. процес триватиме 3-4 роки. На сьогодні оголошений тендер.

Процедура рекультивації передбачає вирівнювання старого тіла полігону. Тобто насипання певної гірки зі старим спресованим сміттям, пересипка і насадження зелених насаджень, також облаштування системи очищення фільтрату, який може утворюватися.

Через суд екологічна інспекція може призупинити вивіз сміття з Луцької громади на полігон у селі Брище. Екологи кажуть: окрім Брищенського звалища, ще 11 сміттєвих полігонів на Волині – переповнені.

Нагадаємо, ще у квітні 2019 року із полігону твердих побутових відходів у селі Брище  фільтрати витікають за межі сміттєзвалища. Місцеві жителі били на сполох та зверталися за допомогою до держекоінспекторів.

Leave a Comment