Волинь Новини

На Волині народилася перша двійня у 2021 році

У Рожищах у подружжя Романа та Наталії Грисюків народилась перша на Волині двійня у 2021 році. В сім’ї вже є двоє дітей, тому звістка про двійню стала для них справжньою несподіванкою.

Про це інформують на сайті Рожищенської міської громади.

Їх найстарший син Даниїл навчається у 5 класі, донька Яна минулого року стала першокласницею. Тато – приватний підприємець, мама – вихователь у ЗДО №4 «Струмочок». Коли зрозуміли, що в сім’ї буде поповнення, мама поспішила стати на облік у жіночій консультації. Але там її очікував справжній шок, бо лікар відразу запідозрив багатопліддя і спрямував  її на ультразвукове обстеження.

«В поліклініку поїхала сама за кермом, повертаюся і світу Божого не бачу, сльози, мов град, котяться з такої несподіванки, – пригадує молода мама. – Вдома чоловік одразу до мене: «Щось недобре?» А я плачу, слова сказати не можу. «Там… Їх там двоє…», – розповідає Наталія Грисюк.

Роман новину сприйняв спокійно, заспокоїв Наталію. Тож емоції шоку переросли в емоції очікування. Досвід виношування дитини в молодої мами був, тим більше, Даниїл з’явився на світ з вагою 4730 грамів та зростом 60 см. Оскільки при перших та других пологах Наталії робили кесарів розтин, нині виникало побоювання, чи справиться організм з подвійним навантаженням.

«Лікарі одразу оточили мене увагою, і я їм дуже вдячна за підтримку, за терплячі пояснення. Все склалося добре, на збереження не довелося лягати, тато нас удома беріг. А в перинатальному центрі Луцька, куди нас спрямували на пологи, тепер взагалі ідеальні умови для мам та новонароджених – чистота, догляд, ставлення медперсоналу, професіоналізм лікарів. Дуже здивувало, що коли везли в операційну, медсестра перехрестила мене і прочитала «Отче наш», це одразу заспокоїло, ніби зблизило з персоналом.

Адже у зв’язку з карантином Роману не дозволили перебувати поряд, і лише після народження двійні цю заборону скасували, – розповідає Наталія. – Оперував досвідчений гінеколог Роман Савка. Весь час підбадьорював анестезіолог (мене оперували при спинальній анестезії). О 9.05 почувся голос Діанки, а через хвилину на світ з’явилася Міланка», – розповідає багатодітна мати.

Близнючки народилися з вагою 2620 і 2840 грамів. І пробули з мамою в лікарні лише три дні, на четвертий усіх виписали додому.

Оскільки батьки майже тримали в таємниці народження дівчаток-двійняток, для членів родини таке поповнення стало приємною несподіванкою. Старші діти Грисюків були готові до цього, мама навіть брала їх з собою на УЗ-обстеження.

«Але лікарі не помилилися, і напередодні Різдва на небосхилі нашої родини засвітилося дві маленьких зірочки, – поетично окреслює подію бабуся Юлія Леонтіївна, мама Романа. – Досі в сім’ї сина особливим місяцем був вересень, адже і Роман, і Наталія відзначають свої дні народження саме у вересні. Та й одружилися вони у вересні, і старших внуків подарували нам у вересні. Діана та Мілана будуть зимові, та ще в рік Бика народжені… Надіємось, матимуть гарний імунітет та здоров’я.

Ні в моїй родині, ні у Віктора Адамовича близнят не було. А ось у роду нашої невістки таке траплялося і по батьковій, і по маминій лінії. Роману зараз тридцять п’ять, Наталії – тридцять  три, вони молоді та сильні. А ми при потребі будемо допомагати. Перший тиждень поряд з дівчатками та Наталею була її мама. Зараз допомагає Роман.

Поки Наталя годує одну, Роман носить на руках іншу, навчився кашку зварити. Свої обов’язки мають Даниїл та Яна. Даниїл дає раду пилососові, Яна поливає квіти, годує рибок в акваріумі. Яна, поки колискових ще не навчилася, то співає сестричкам колядки. Внучки-близнятка схожі, як дві краплі води, і поки що їх уміє розрізняти тільки мама», – розповідає Наталія.

Лише в кожної вісімдесят третьої пари народжуються двійнята, тому це неординарне явище привертає увагу. Куми, друзі цікавляться, як справляються. Спочатку, звичайно, молодим батькам, які одразу стали багатодітною сім’єю, непросто.

Дім у них є, збудували шість років тому, підтримати теж є кому. Тато уже зайнявся виготовленням необхідних документів, щоб отримати статус багатодітної сім’ї, належні при народженні дітей допомоги, кошти за пакунок малюка.

Leave a Comment