Важливо Новини

Звільненим українцям дозволять достроково оформити пенсію: деталі

Кабінет міністрів України пропонує дозволити призначати дострокову пенсію за віком особам, яких звільнив роботодавець, багатодітним матерям та батькам дітей, які мають проблеми зі здоров’ям, але яким не призначена пенсія. Про це йдеться у законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства», який розміщений на сайті Кабміну.

Новації

Проектом пропонується призначити дату щорічної індексації пенсій 1 березня.

Здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних підставах.

Дозволити призначати дострокову пенсію за віком для осіб, з якими роботодавець розірвав трудові відносини (на основі змін праці, виробництва тощо) за 1,5 роки до виходу на пенсію.

Призначити достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке рідкісне захворювання, яким не призначена пенсія, які не досягли 18 років.  Також матимуть право на це жінки, які народили і виховали не менше 5 дітей і виховували до шестирічного віку. При цьому таким жінкам чи батькам необхідно досягти 50 років і мати не менше 15 років страхового стажу.

Якщо особа після досягнення пенсії по інвалідності продовжила працювати і набула не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії  під час переведення з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, при індексації застосовується розмір середньої заробітної плати. При цьому працюючим пенсіонерам дострокова пенсія не виплачується.

Пропонується змінити законодавство стосовно отримання пенсії з числа військовослужбовців:

мінімальний розмір пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи – у розмірі 120 відсотків, II групи – 110 відсотків, III групи – 105 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

іншим особам з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи – у розмірі 110 відсотків, II групи – 105 відсотків, III групи – 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

особам з інвалідністю з числа старших солдатів і сержантів, старших матросів і старшин, сержантського і старшинського складу строкової служби – у розмірі 110 відсотків, з числа військовослужбовців (крім строкової служби), осіб молодшого начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України і державної пожежної охорони, осіб молодшого складу Національної поліції, Служби судової охорони – 120 відсотків, а з числа осіб офіцерського складу та осіб начальницького складу (крім молодшого) органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України і державної пожежної охорони, осіб середнього і вищого складу Національної поліції, Служби судової охорони – 130 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для осіб з інвалідністю з числа солдатів і матросів строкової служби.

Leave a Comment