Новини

Як перейти до нового постачальника газу? Покрокова інструкція

В Україні від літа 2020-го року запрацював ринок газу, тобто держава більше не регулює ціни на газ. До цього ціни на блакитне паливо регулювалися фактично Урядом через його постанови. Нині ж кожен постачальник пропонує споживачам свою ціну та свої тарифні пропозиції. Слід зауважити, що підхід, коли ціну газу регулює попит і пропозиція, працює в усіх розвинених країнах.
Саме тому з 1 січня 2021 року в Україні зросли ціни на газ, що викликало суспільний резонанс серед населення. Так, з 1 лютого 2021 року Уряд прийняв рішення про встановлення граничної ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубометр, аби знизити його вартість для населення в середньому на 30%. Така ціна діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину.
Тож слід нагадати, що в Україні на ринку газу працюють десятки постачальників. Тому волиняни можуть обрати собі постачальника газу – будь-яку українську компанію, навіть з іншого регіону, якщо вона має відповідну ліцензію.
Щоб перейти до нового постачальника, потрібно:
Обрати компанію. Зробити це можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) за посиланням.
Подати заявку до постачальника, якого Ви обрали на сайті компанії або надіслати заяву на електронну пошту.
Також потрібно подати документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення):
▪️ паспорт та ідентифікаційний код споживача;
▪️ інші документи, які може вимагати постачальник
Новий постачальник може розглядати заявку до 20 днів.
Змінити постачальника онлайн можна в дистанційному форматі, наприклад, через «Приват-24»: https://privatbank.ua/postachalniki-komunalnyh-poslug
1. Увійдіть у Приват24 (web) у розділ «Послуги» –> «Мої постачальники».
2. Заповніть заявку на приєднання та підпишіть її електронним цифровим підписом.
3. Чекайте на інформацію про приєднання в «Архіві заявок».
Також через кабінет споживача газу та на сайтах «Газотека» https://gasoteka.ua-energy.org/, й 104.ua https://104.ua/ua/

Leave a Comment