Волинь Новини

У Луцьку просять накласти мораторій на «варварське» кронування дерев

Депутат Луцькради Юрій Моклиця просить накласти мораторій на «варварське» кронування дерев, яке не має нічого спільного з їх омолодженням.

Про це він заявив під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екологіїтранспорту та енергоощадності, – повідомляє ІА Конкурент з посиланням на ІА Волинські новини.

З його слів, проблема кронування дерев у Луцьку резонансна з 2016 року.

«Обрізка, яка відбувається в Луцьку, не має нічого спільного з так званим омолоджувальним кронуванням, бо воно проводиться тоді, коли є певний відсоток сухих гілок. Ми пам’ятаємо, як обрізали дерева на проспекті Волі. На них зовсім не було таких гілок. Коли здійснюється обрізка, акту обстеження ніхто не робить. У результаті дерева всихають. Біологія процесу така: на місці зрізу гілки не ростуть, вони формуються навколо нього. Натомість на цьому місці формується дупло. Звичайно, через рік-два глобальних наслідків такого кронування не побачиш, але через 5-10 років ці дерева стануть проблемними», – зазначив депутат.

Він пропонує призупинити у Луцьку процес омолоджувального кронування дерев шляхом тимчасового мораторію.

У межах проєкту рішення обранець громади запропонував створення робочої групи, яка детально пропрацює правила обрізки дерев у Луцьку.

«Це робиться не для того, щоб з кимось воювати чи висувати претензії. Ми бачимо, що правила Кабінету Міністрів у нас не працюють – ми самі собі господарі, тому маємо грамотно підійти до вирішення цього питання. А тимчасовий мораторій стане імпульсом для міської ради щось зробити, аби змінити ситуацію», – наголосив Юрій Моклиця.

Депутат Олександр Ткачук зауважив, що є такі дерева, які при обрізанні не дають ажурної форми – це дуб та береза. Тому їх не можна обрізати. Натомість каштани та липи дають ажурну форму при кронуванні.

«До того ж часто лучани скаржаться на затінення житлової площі гіллям дерев. Також дерева обрізають для розвантаження тролейбусних ліній», – зазначив Ткачук.

На його думку, повне накладення мораторію на кронування не врятує ситуації, адже потрібно розробити правила благоустрою в Луцьку.

Натомість, доповідач відповів, що у проєкті рішення зазначений лише мораторій на високу обрізку дерев, тобто ту, внаслідок якої лишаються пеньки.

«Цей мораторій не забороняє звичайної обрізки, а лише не дозволяє варварського кронування», – акцентував він.

Депутати Луцькради ініціативу підтримали і рекомендували проєкт рішення до розгляду на сесії, яка відбудеться 27 січня 2021 року.

Leave a Comment