Волинь Новини

Українці привезуть коронавірус із гір у сім’ї та офіси, – лікар

Низька статистика щодо коронавірусу в Україні може бути пов’язана з кількома причинами. Невелика жменька людей, що дозволила собі відпочинок на Новий рік у горах, може привезти вірус в офіси та сім’ї.

Про те, чи залишиться цей вірус із людством назавжди, ми дізнаємося за пів року.  Про це в ефірі телеканалу Obozrevatel TV розповів лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль.

Чи є коронавірус на гірськолижних курортах

Туди поїхали люди безсимптомні. Могли поїхати ті, які почуваються здоровими, але є переносниками COVID-19, через те, що інкубаційний період – у середньому 5 днів, а симптоматика починає з’являтися тільки через 11. Ці 6 днів періоду «вікна», коли людина заразна, але симптомів не відчуває. Приїхав, позаражав, поїхав… Там через масові скупчення люди могли заразитися. Повернувшись додому через 5-7 днів або через 1-2 тижні, вони відчують лише перші симптоми. Ми пам’ятаємо про інкубаційний період. Тому люди приїхали в гори здоровими, а коли поїдуть звідти через певний час – виявляться хворими. Ви побачите, чи буде зростання захворюваності за 2-4 тижні. Якщо так, то причина – новорічні свята.

На жаль, не всі в Україні можуть поїхати в Буковель або до Львова на свята через економічну ситуацію. Ми бачимо величезні черги на гірськолижних курортах – це навіть не 10% від усього населення. Але ця невелика жменька людей привезе вірус в офіси, на робочі місця, додому.

Чому в Україні низька статистика з COVID -19

Я думаю, що люди рідше звертаються до лікарів. Тим паче, що працює ще і «народна медицина»: дружина лікує чоловіка, чоловік – дружину. І якість тестів могла бути ліпшою. Це гра в російську рулетку: то так, то ні.

Дуже багато людей в Україні перехворіло, і швидкість зростання захворюваності може бути меншою. Але водночас лікарні у вас все одно дуже сильно переповнені.

Якщо хворобу перенесла якась частина населення, яка більше переміщалася, це знизило відсоток хворих зараз. Але я не думаю, що у вас перехворіло 70% населення. Тому це може бути уповільненим і довгим процесом.

Коли можливе повернення до нормального життя

Через пів року після початку вакцинації ми побачимо, скільки реально діятиме імунітет. Наприклад, в Ізраїлі такими темпами до березня всі будуть вакциновані. Ми побачимо, чи піде коронавірус, чи ми будемо жити з ним завжди.

У певному сенсі Ізраїль – піддослідний кролик. Нічого страшного в цьому немає, всі ліки рано чи пізно випробовуються на людях. Спочатку я теж скептично ставився до цього, бо не вірив, що за такий короткий час можна винайти вакцину. Але коли вивчив або, так би мовити, оновив свої знання в біології, мікробіології, біохімії та інших предметах, вивчив деякі книги більш глибоко, вивчив структуру цієї вакцини, її механізм дії, проведені дослідження, – все в мене стало на свої місця.

Згодом підійдуть і певні лікарські засоби, які пройдуть випробування на безпеку й допомагатимуть у разі COVID-19, у разі цитокінового шторму тощо. Але більшою мірою це будуть не ліки від коронавірусу, а від наслідків, які він викликає.

У вас немає довіри до уряду, медиків… Скажуть, проплачений лікар – продажний. Люди скрізь шукають підступ, я б навіть сказав, що по собі судять. Я відповім на це теж. Мені особисто фінансово не вигідна вакцинація, тому що я є головним із клінічного дослідження препаратів від цитокінового шторму і постковіду в компанії «Libipharm» і «Фармасет». Але я скажу: близької людини у смерті за жодні гроші не викупиш. Отож, будьте добрішими, як сказав Янош Корчак, не всі люди покидьки.

Leave a Comment