Важливо Волинь Новини

Українці цікавились Ігорем Палицею у 2020 році

Рік, що минув асоціюватиметься у більшості людей з COVID-19, а також з карантином, самоізоляцією та сотнями годин проведених в інтернеті. Проте для українців він став ще й роком місцевих виборів. Навіть в умовах карантину, нових виборчих правил і, як результат низької явки, ми вибрали представників місцевої влади.

Кого обрали депутатами вже відомо. А якими політиками та партіями цікавились українці торік? У сприятливий для інтернет-пошуків 2020-й про вітчизняну політику можна було дізнатись на ПолітХабі – базі даних про українських політиків та партій від Руху ЧЕСНО. Протягом року платформа мала 3,3 мільйони переглядів.

З поміж 125 тис. політиків в базі до топ-10 найбільш читаних увійшли профілі нардепів, що балотувались на місцевих виборах.

Тисячі виборців хотіли дізнатись про Ігоря Палицю. На цей раз увага до нардепа була прикута не через корупційні скандали чи гречкосійство, а через За майбутнє. Партію, яка з’явилась на політичному горизонті у 2020-му та заполонила собою білборди по всій країні. Сам Палицяяк і низка інших нардепів на цих виборах, вів партію до Волинської облради й Луцької міськради.

Нардепи балотувалися не лише в депутати, а й в мери. Політикинею, котрою найбільше цікавились очікувано стала Ірина Верещук. Президент Володимир Зеленський обрав її кандидаткою в міські голови Києва від “Слуги народу”. Верещук запам’яталась своєю яскравою виборчою кампанією і стала героїнею мемів.

Серед інших нардепів до топ-10 за переглядами увійшов Сергій Шахов. Він теж балотувався в міські голови Києва від партії “Наш край”. Щоправда ви можете пам’ятати його як першого українського депутата, який офіційно підтвердив, що захворів на COVID-19.

Минулого року місцеві вибори виявилися особливо запеклими у Львові, тому читачі цікавились Олегом Синюткою. Нардеп від ЄС був претендентом на посаду голови Львівської ОТГ, але програв чинному меру – Андрію Садовому. Їх дебатів чекали майже так само, як і президентських у 2019-му.

Виборці читали і про місцевих політиків, зокрема Віктора Шакирзяна. Це кандидат від партії Рівне разом на посаду Рівненського міського голови. Політик вийшов до другого туру виборів, але не був обраний.

У контексті трагічних подій вбивства народного депутата Валерія Давиденка, українці шукали інформацію про політика.

Корупційний скандал з отриманням хабара зробив відомим депутата Олександра Юрченка і забезпечив інтерес до його профілю. Помічника Юрченка було затримано при отриманні хабара для підкупу нардепів – членів Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Восени політика виключили з парламентської фракції “Слуги народу”, оголосили про підозру та взяли під арешт.

Все ще популярним серед читачів залишається п’ятий президент Петро Порошенко. Сьогодні він депутат від ЄС у парламенті та фігурант десятків кримінальних проваджень, частина з яких політично вмотивовані.

До десятки читаних профілів увійшли особи, які раніше балотувались, а зараз відомі у публічному просторі завдяки появі на телеканалах близьких до Віктора Медведчука (ZIK, 112, NewsOne). Ними цікавляться як політичними експертами. Найбільш значний інтерес українців викликав Дмитро Співак, екс-депутат Одеської міськ ради та ведучий каналу NewsOne. Також відвідуваним став профіль Володимира Кацмана журналіста, політексперта, який потрапив до бази псевдосоціологів за піар окремих політиків.

Щодо партій, то майже усі вони загальнонаціональні і були активними в регіонах у виборчий період.

 

Лідером за переглядами стала Єдність Олександра Омельченка, політсила котра неодноразово була в Київраді. Колишній очільник Києва Омельченко теж випробував свої сили у виборчих перегонах 2020 та провів “Єдність” до міської ради.

Слідом за нею йдуть “Наш край”, “Опозиційний блок”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, “Слуга народ”, “Свобода” та “Опозиційна платформа – За життя. Кожна з цих партій представлена в місцевих радах, і кожна з них має бодай одного обраного депутата за якого проголосували 0 виборців. Лідерами серед них стали ОПЗЖ (31 мандат) та “Наш край” (11 мандатів).

Таким є перелік найбільш читаних профайлів українських політиків та партій на платформі ПолітХаб, яка містить інформацію про 125 тис. політиків, 540 виборчих партій й блоків, 1 814 прогульників, 574 гречкосії та 326 кнопкодавів.

Leave a Comment