Важливо Новини

Українці отримуватимуть по дві пенсії

В Україні з 2023 року запустять пенсійну реформу, в результаті якої ті, хто працює, будуть відкладати частину доходу на спеціальний фонд, з якого при досягненні 60-річчя зможуть отримувати другу пенсію.

Про це в інтерв’ю виданню “Гордон” заявила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

“Старт реформ у пенсійній сфері намічений на 2023 рік, що визначено поки що на рівні законопроєктів. Ми в процесі підготовки рішень. Це найбільш оптимальний строк, щоб центральні органи виконавчої влади підготували ґрунт. Але закон потрібно ухвалити до кінця цього року, тоді весь 2022 рік піде на підготовку”, – розповідає нардеп.

Діятимуть три джерела накопичення на “другу пенсію”: держава (яка відмовляється від частини податків або внесків, наприклад, єдиного соціального внеску – ЄСВ), роботодавець і, власне, сама людина.

“У нас же планується (це прописано в законопроєкті №2683) така система: людина відкладає мінімум 1% від свого доходу (за бажання може і більше), роботодавець діє за формулою +1% (це означає, якщо людина відкладає 1%, то роботодавець – мінімум 2%). Прем’єр-міністр Денис Шмигаль налаштований рішуче, щоб в 2023 році виділити 2% від ЄСВ і 2% від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і відкласти на пенсії”, – сказала Третьякова.

Українців чекає нова пенсійна реформа. Тих, хто ще не вийшов на заслужений відпочинок, зобов’яжуть робити внесок на особистий рахунок. Ці гроші або візьмуть з уже існуючих податків і внесків, або змусять платити додатково.

Leave a Comment