Новини

Дід Мороз чи святий Миколай: у кого більше вірять українці

Третина жителів України надають перевагу як новорічному персонажу Діду Морозу. Однак дві третини опитаних зазначили, що вірять у святого Миколая. Про це свідчать дані соціологічного опитування групи “Рейтинг“.

“Дві третини опитаних зазначили, що вірять у святого Миколая, 35% — не вірять. У Діда Мороза вірять менше – 31%, не вірять — 65%. За останній рік зросла кількість тих, хто вірить у святого Миколая, натомість кількість тих, хто вірить у Діда Мороза, не змінилася”, – йдеться у повідомленні.

Дослідники також зазначили відмінність у географії проживання тих, хто вірить у Діда Мороза і вважає за краще серед новорічних свят власне Новий рік, і тих, хто вірить у святого Миколая Чудотворця і вважає за краще святкувати Різдво Христове.

У західних областях України надають перевагу Миколаю Чудотворцю і Різдву, а в південно-східних областях країни “відносно більше” вірять у Діда Мороза і Новий рік.

“Попри це, навіть у південно-східних областях все одно кількість тих, хто вірить у Діда Мороза, менша від тих, хто вірить у святого Миколая, а Різдво є найулюбленішим святом поряд з Новим роком”, — додали дослідники.

Додамо, раніше повідомлялося, що, згідно із соціологічним опитуванням, близько 80% українців відзначають Різдво 7 січня.

Опитування проводилося 2-4 січня 2021 року серед населення України віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка є репрезентативною за віком, статтю та типом поселення. Чисельність вибірки – 2500 респондентів. Метод опитування – CATI (computer-assistedtelephoneinterviews – інтерв’ю по телефону з використанням комп’ютера), на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Похибка результатів дослідження з довірчою ймовірністю 0,95 – не більше як 2%.

Leave a Comment