Новини

Захворюваність на COVID-19 падає: локдаун можна скасовувати?

В Україні продовжує падати захворюваність. І епідеміологи не можуть зрозуміти, чому так відбувається, – статистика, яку дає МОЗ, неможлива за правилами епідеміології.

Чи в Україні далі падатиме захворюваність і чи варто скасовувати прийдешній локдаун, розбирався сайт “Сьогодні”.

Чому в Україні захворюваність падає без жорсткого карантину?

Захворюваність в Україні з початку грудня продовжує падати. З останнього рекорду в 16 294 хворих на добу (28 листопада) кількість нових випадків впала до 5334.

Бровченко Ігор

голова Робочої групи з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 НАН України

Захворюваність йде на спад, але сподіватися, що це триватиме, – немає причин. За цифрами видно зниження на 30-40%. Що буде далі – ніхто не скаже. Зараз святкові дні, і статистика спотворюється – люди звертаються за медичною допомогою менше, менше тестуються. Ми бачимо, що в Великій Британії, Чехії нові спалахи з новою силою – можливо, через новий штам вірусу. У кожній країні по-різному. Показники в Україні не схожі на інші країни. Чому досі ми протрималися без жорстких обмежень – ніхто не розуміє. В Україні немає досліджень, скільки людей реально перехворіли, хоча це не складно зробити .

 

Дати відповідь, скільки осіб перехворіли, може допомогти тестування 20-30 тисяч людей без симптомів. Якщо виявиться, що перехворіли насправді вдвадцятеро-втридцятеро більше, ніж показує статистика, тоді буде зрозуміло, що є колективний імунітет і природним шляхом інфікування загасає.

“Якщо виявиться, що перехворіли 5%, тоді треба шукати причини в інших механізмах. Поки ми не розуміємо, чому загасання відбувається. Можливо, це можуть пояснити епідеміологи. За нашими оцінками, які ґрунтуються на аналізі зайвої смертності та летальності від самої хвороби, реально перехворіли раз вдесятеро більше. І тоді є підстави говорити, що колективний імунітет може впливати. Але, за офіційною статистикою, перехворіли близько 2,5% населення”, – додає Бровченко.

Leave a Comment