Новини

Добкін, Терехов, Мураєв: хто може зайняти посаду мера Харкова після Кернеса

Після смерті Кернеса в Харкові гостро постало питання про позачергові вибори мера міста. І сталося це через два моменти: через звернення до Верховної Ради секретаря міськради Ігоря Терехова з проханням призначити перевибори в Харкові, а також через намір брати участь у виборах міського голови колишнього мера міста Михайла Добкіна.

Тепер парламент повинен визначитися з термінами виборів, передає “Страна”.

Інтрига навколо дня голосування закручується дійсно серйозна. Позачергові вибори міських голів за законом має призначити Верховна Рада. А зараз вона повинна відреагувати на клопотання секретаря Терехова.

За законом, є тільки дві дати для позачергових виборів: остання неділя березня і остання неділя жовтня.

Кернес і Терехов, фото: соцмережі

Для того, щоб голосування за мера Харкова відбулося вже 28 березня, постанову Про вибори потрібно прийняти не пізніше 26 січня. Саме в цей день Рада повертається в робочий режим після зимових канікул.

У той же час, Добкін сумнівається, що рішення буде прийнято 26-го січня. А затримка з прийняттям, на його думку, викликана невигідністю виборів навесні для офісу президента України і групи впливу міністра Арсена Авакова, на яких зараз орієнтується нинішнє Харківське керівництво на чолі з Тереховим.

“Якщо на цій сесії (тобто 26 січня – Ред.) не приймуть постанову з причини, що не з тієї ноги встав голова профільного комітету або взагалі забули про це питання, взявшись за якісь невідкладні справи, тоді буде зрозуміло, що це змова”,- заявляє Добкін.

Михайло Добкін і Геннадій Кернес, фото nosikot.livejournal.com

Втім, не тільки він говорить про бажання міської влади і їх союзників – групи Авакова і ОП – відстрочити вибори нового мера. Це поширена думка в Харківській політтусівці.

Якщо вважати, що швидкі вибори не вигідні Терехову і силам, які за ним стоять, то якраз Добкін, на думку експертів, в них зацікавлений.

Про бажання Терехова зайняти мерське крісло ходять наполегливі чутки, але він відмовляється відповідати на питання про балотування.

“Коли будуть призначені вибори, тоді ви побачите, хто буде висуватися, як і в які терміни”, – відповів Терехов на відповідне запитання журналістів наприкінці грудня.

При цьому Терехов продовжує працювати над власною розкруткою. У певному сенсі для нього виборча кампанія після голосування 25 жовтня не закінчилася.

Терехов дійсно не зацікавлений у швидких виборах, так як йому потрібно ще багато чого зробити для того, щоб городяни його сильніше асоціювали з Кернесом, ніж Добкіна.

Ігор Терехов/Фейсбук

Михайло Добкін сказав у коментарі “Страні”, що в Терехові побачить справжнього конкурента, якщо його дійсно підтримає команда Авакова, яку він вважає” головним суперником ” у майбутній кампанії.

Самого Добкіна, як вважають у політичних колах, підтримують Рінат Ахметов і Вадим Новинський. Втім, співрозмовник, близький до керівництва партії Ахметова “Опоблок”, стверджує, що остаточне рішення про підтримку походу Добкіна в мери Харкова даною групою ще прийнято не було.

“Воно буде після консультацій у трикутнику Ахметов-Офіс президента-Фукс”,- розповідає джерело.

Причому вибрати можуть і іншу кандидатуру.

“Це і Терехов, і гіпотетично Мураєв”,- зазначає співрозмовник в “Опоблоці”.

Екс-нардеп Євген Мураєв заявив, що його рішення залежатиме від ситуації в харківській мерії і в самому місті.

Окрема інтрига-кого висуне “опозиційна платформа – за життя” (ОПЗЖ). Її кандидат у мери, нардеп Олександр Фельдман, посів друге місце. Також як і сама партія на виборах до міськради.

Фельдман, скріншот з відео

ОПЗЖ поки не визначилася зі своїм кандидатом. Обговорюються найрізноманітніші варіанти. У тому числі, за чутками, зондує грунт на предмет підтримки Добкін.

Певним фактором на виборах могла б стати екс-губернатор Юлія Світлична, але, за відомостями “країни”, вона не прагне на вибори. Якщо Світлична не балотуватиметься, ймовірно, знову піде кандидат від її партії, депутат Харківської міськради Ігор Черняк.

У Харківській організації” Слуги народу ” як про можливого кандидата говорять про народного депутата восьмого скликання, депутата облради від СН Романа Семенуха.

Leave a Comment