Новини

Зміна по батькові, збільшення мінімалки та нові правила для швидкої. Що зміниться з 1 січня

З початку нового 2021 року в Україні набирають чинності понад 100 законів та постанов. Згідно з показниками нового Держбюджету, мінімальна заробітна плата зросте на 1000 грн. Це призведе і до збільшення пенсій на 300 грн. Швидкі будуть приїздити за новими нормами, а комуналка зросте. Суспільне зібрало декілька ключових змін, що чекають на українців з нового року.

Нові правила приїзду “швидкої”

З 1 січня виклики “швидкої” розподілятимуть не за територіальною належністю, як це було раніше, а за станом пацієнта. Це пояснив Суспільному керівник експертної групи з питань розвитку екстреної допомоги Міністерства охорони здоров’я Олександр Данилюк.

До пацієнта у критичному стані швидка має прибути до нього впродовж 10 хвилин з моменту звернення. Йдеться про випадки, коли існує пряма загроза життю людини: сильна кровотеча, відсутність дихання, задуха, удар струмом тощо.

У документі зазначається, що “швидка” може затриматися, однак лише за обставин, які не залежать від системи надання екстреної медичної допомоги та не більше ніж у 25% викликів. Цей відсоток несе рекомендаційний характер, і за його невиконання бригади швидких не каратимуть, пояснив Суспільному Данилюк. Та додав, що в майбутньому він може переглядатись.

До пацієнтів у екстреному стані, що загрожує життю – порушення свідомості, дихання, кровотеча, підозра на інфаркт чи інсульт тощо, – “швидка” повинна приїхати не більш ніж за 20 хвилин. Випадки, коли швидка затримується, допускаються у не більш як 15% випадків. Ці випадки поступаються пріоритетністю критичним викликам, де “швидка” повинна приїхати впродовж 10 хвилин.

unsplash.com

До пацієнтів у критичному стані швидка має прибути максимум за 10 хвилин

У випадку неекстрених звернень до служби швидкої медичної допомоги диспетчер може порадити пацієнту звернутись до сімейного лікаря або до медика, що надає первинну медичну допомогу. Йдеться про випадки, коли не нагальне надання допомоги не зумовить погіршення стану пацієнта. Проте якщо бригада вільна і не виконує критичні або екстрені виклики, “швидка” зможе приїхати до пацієнта і тоді.

У разі непрофільного звернення диспетчер порекомендує звернутись до сімейного лікаря або за допомогою лікаря екстреної медичної допомоги надасть пораду дистанційно.

Як зазначив Олександр Данилюк, диспетчери завдяки GPS-трекерам бачитимуть всі швидкі свого регіону, що надасть змогу їм відправляти до пацієнта найближчу карету “екстренки”. Нині кількість запізнень “швидких” на виклики складає близько 75%, розповів Данилюк.

МОЗ надало “швидким” 3 місяці перехідного періоду для запровадження нових правил. Суспільне поспілкувалося із бригадами швидкої у Рівному та Київській області. І там, і там водії карет кажуть, що не завжди реально встигнути за 10 хвилин. Нарікають як на трафік, інфраструктуру, так і на застарілі медичні автомобілі.

Leave a Comment