Новини

Україна купила китайські вакцини по 18 доларів

ДП «Медичні Закупівлі України» МОЗУ 30 грудня уклало угоду з АТ «Лекхім» на постачання у 2021 році китайської вакцини проти COVID-19 виробництва компанії «Сіновак» (Sinovac Biotech, Китай) на суму 964,31 млн грн без ПДВ. Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на Prozorro.

Вартість однієї дози вакцини під назвою CoronaVac склала 504 грн, або близько $18 на дату укладення контракту.

Ця ціна відповідає найдорожчій у світі вакцині від американської компанії Moderna. Нещодавно бельгійська чиновниця оприлюднила вартість різних вакцин. І виявилось що Бельгія платить за американську вакцину з 95-відсотковою гарантією захисту саме $18 за дозу.

Вакцина для країни Ціна дози
AstraZeneca для Бельгії 1,78 євро
Johnson & Johnson для Бельгії 8,50 долар
Sanofi/GSK для Бельгії 7,56 євро
Curevac для Бельгії 10 євро
BioNTech/Pfizer для Бельгії 12 євро
Moderna для Бельгії 18 долар
Сіновак для України 18 долар

Вакцина Moderna потребує зберігання при -20 градусах і лише півроку, тоді як китайська зберігається три роки при +2+8. Вакцина BioNTech/Pfizer зберігається при температурі -70 градусів, що потребує розвиненої логістичної мережі. Через її відсутність від такої вакцини вже відмовилась Молдова.

По контракту з «Лекхім» передбачений 100-відсотковий аванс. Це дозволить заплатити за вакцини з бюджету 2020 року.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, передбачено, що вакцина повинна мати ефективність щонайменше 70 відсотків, третю фазу клінічних випробувань провели у Бразилії, в Індонезії  і Туреччині. Ефективність в Індонезії становить 97%, у Туреччині – 91%, каже Степанов.

Поставки китайської вакцини почнуться упродовж 30 днів після реєстрації засобу у країні-виробнику або інших країнах. За інформацією Степанова, відомство також перебуває на фінальній стадії підписання договорів з іншими компаніями-виробниками вакцин та має намір збільшити кількість вакцин, які Україна отримає від Глобального фонду доступу до вакцин проти COVID-19 COVAX.

АТ «Лекхім» (найбільші акціонери Валерій Печаєв та Валентина Мазурик) є представником Sinovac в Україні.

Раніше Печаєв опублікував колонку, у якій критикував міжнародну організацію UNICEF за непрозору організацію закупівлі вакцини від іншої хвобороби з коротким терміном придатності та за завищеною ціною.

“Наші гроші. Львів”

Leave a Comment