Важливо Волинь Новини

У Луцьку водії маршруток відмовляють ветеранам АТО в пільговому проїзді

У зв’язку з карантинними обмеженнями, які спричинені пандемією коронавірусу у Луцьку та на Волині загалом досить критично стоїть питання дотримання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», в якому гарантується, що учасники бойових дій, а також особи, прирівняні до них (в тому числі й учасники АТО) мають право користуватись усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільного транспорту загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання – безкоштовно, при наявності посвідчення учасника бойових дій.

Але, нажаль, на практиці не все так ідеально і дуже часто водії громадського транспорту дозволяють собі порушувати Закон України та навіть відверто хамити, коли ветеран війни захищають свої законні права.

Чи існує дана проблема в Луцьку, видання Волинь infa звернулось з ексклюзивним коментарем до очільника Луцької міської організації спілки воїнів АТО Волині – Олега Кобилинського.

За словами Олега Кобилинського пільговий проїзд для атовців в Луцьку перевізники здебільшого дотримуються, але у зв’язку з карантинними обмеженнями кількість випадків, коли ветерани АТО отримали відмову у пільговому перевезенні збільшилась.

«Луцька міська організація спілки ветеранів АТО Волині отримує постійно скарги, що перевізники не хочуть перевозити учасників бойових дій. Посилаючись на неіснуюче рішення Луцької міської ради, тобто один розповідає «кого хочу, того і везу», другий каже, що є рішення перевозити не більше 2 пільговиків або й взагалі відмінені пільгові перевезення», – повідомив Олег Кобилинський.

Окремо, очільник організації атовців зауважив, що є ситуації коли ветерани АТО не повідомляють про такі ситуації, а коли стикаються з відмовою у пільговому проїзді просто покидають транспортний засіб. Винними в цій ситуації очільник організації атовців називає безпосередньо водіїв маршруток.

«Тут, скоріше за все, вина водіїв, які просто не хочуть возити вже пільговиків через те, у зв’язку з карантинними обмеженнями, є вже обмеження і починають видумувати що завгодно, а можливо і вказівки і самих перевізників» – зауважив очільник організації.

За останній лише місяць до організації було подано 2 офіційні скарги із зазначеним часом про відмову водіїв у пільговому проїзді для ветеранів АТО, а до того організація отримує постійно інші скарги на діяльність водіїв, які працюють на різних маршрутах, стосовно обуренню водіїв маршуток у праві ветеранів АТО у пільговому проїзді.

У свою чергу ветерани АТО готові шукати компроміс, але не розуміють чому перевізники дозволяють водіям порушувати Закон України.

«Перевізники не озвучують, що в нас проблеми, ми втрачаєм там прям прибутки, працюємо в мінус, то чому вони дозволяють водіям не перевозити пільговиків? От в Києві перевізники висловили таку проблему і офіційно протестують, а в Луцьку такого немає», – стверджує Олег Кобилинський.

Також очільник Луцької міської організації спілки воїнів АТО Волині нагадав ситуації по Україні коли ветерани АТО «перевиховували» водіїв у приватному спілкуванні, але поки що атовці дали час  перевізникам, щоб покращити ситуацію із пільговим перевезенням ветеранів АТО самостійно.

«Ми не хочемо, що нас сприймали, як неадекватних людей, ми спочатку хочемо по людськи, ми написали звернення в міську раду і якщо із січня ситуація в місті із пільговим перевезенням атовців не зміниться, тоді ми готові до інших методів відстоювання своїх прав», – наголосив Олег Кобилинський.

Видання Волинь infa буде й надалі слідкувати за ситуацією із пільговим перевезенням для ветеранів АТО та дотримання перевізниками Законів України відносно прав атовців.

Leave a Comment