Волинь Новини

Лікар розповів, чи треба збивати високу температуру при коронавірусі

Противірусний захист на початку захворювання при коронавірусі у частини пацієнтів буває недостатній, що дозволяє вірусу розмножуватися і проникати в легені. Збиваючи лихоманку, ми позбавляємо організм ще однієї ланки захисту, допомагаючи коронавірусу розмножуватися. І цитокіновий шторм в подальшому розвинеться саме через величезну кількість вірусу, що заблокував ключові ланки протизапальних реакцій, коли вже втрутяться ті імунні клітини, яких краще було б не чіпати. Про це повідомив лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський в Facebook.

Лікар пояснив, коли все ж потрібно збивати температуру:

По-перше, коли температура досягає критичних значень (39,0 — 40,0) — оскільки це вже небезпечно.
По-друге, коли висока температура дуже погано переноситься, особливо у дітей (судоми, блювота і т. д.).
Третє — коли лихоманка постійна, тобто тримається протягом багатьох годин і не проходить.
Четверте — коли лихоманка тривала: більш як 5-6 днів.
«Слід чітко розуміти — тривала лихоманка протягом цілого дня виснажує організм. Більш того, для вироблення захисних білків (HSP70) потрібен перепочинок від гіпертермії хоча б на пару годин. Тоді імунні процеси знову запрацюють на повну силу. Терпіти високу лихоманку годинами — немає сенсу», — зазначив інфекціоніст.

Дубровський також пояснив, скільки днів лихоманка вважається корисною.

«У контексті ГРВІ це стосується тільки перших 5-6 днів. Якщо людина продовжує лихоманити далі, необхідно проконсультуватися з лікарем і певні аналізи для розуміння, що відбувається і в чому причина гіпертермії», — зазначив він.

Лікар наголосив, що при коронавірусі лихоманка може зберігатися тривалий час, до двох тижнів і навіть більше. Такий варіант перебігу хвороби дуже поширений. Але потрібно спостереження за пацієнтом: контроль сатурації і лабораторний контроль. Висока тривала лихоманка — це не нормально, і, швидше за все, буде потрібно медикаментозне втручання і додаткові обстеження.

Дубровський також уточнив, що збивати невисоку лихоманку немає сенсу. Це не впливає на патогенез захворювання. Перші п’ять днів збивати високу температуру постійно — теж неправильно.

«Заклопотаність потрібна в разі злоякісної високої гіпертермії, особливо на тлі супутніх захворювань, які тривають більше п’яти днів», — зазначив він.

Євген Дубровський також надав практичні рекомендації лікування гіпертермії в разі коронавірусу:

1. У разі високої лихоманки, вище 38,4 — багато п’ємо, провітрюємо приміщення і збиваємо парацетамолом або ібупрофеном тільки через кілька годин, і то, з метою не знизити до 36,6, а лише на градус-півтора. І потім даємо організму ще пару годин «покачати». Це допоможе імунітету м’яко впоратися з вірусом. Така тактика перші п’ять днів.

2. Якщо лихоманка більше п’яти днів залишається високою (38,0 і вище) — звертаємося до лікаря і робимо необхідні аналізи.

3. Ретельно стежимо за сатурацією — якщо на висоті лихоманки знижується сатурація — це прогностично погано. Але ще підступніше зниження сатурації на низькій температурі. В обох випадках необхідна консультація лікаря і, швидше за все, госпіталізація.

4. Антибіотики не призначаються тільки через наявність лихоманки. Особливо в контексті COVID-19. Тільки лікар має право вирішити, чи потрібні на цих термінах, з такою клінічною картиною і з такими аналізами антибіотики. Призначення антибіотиків в перші дні захворювання коронавірусу призводить до погіршення стану. Ніяка «профілактика» і «про всяк випадок» не працює. Перевірено на власному досвіді вже сотнями пацієнтів. Не повторюйте їхніх помилок. Антибіотики може призначати тільки лікар, і тільки після доказів приєднання бактеріальної інфекції.

5. Гормони в перші п’ять днів не застосовуються. Це ще гірше, ніж необдуманий прийом жарознижуючих. Вимикання імунітету завчасно неефективно і прогностично небезпечно.

6. Не забуваємо — на КТ в разі коронавірусу видно вірусну пневмонію з матовим склом, а не бактеріальне запалення. Матове скло — ділянки скупчення гіалуронової кислоти, яка накопичує в собі рідину. Ні про яке бактеріальне запалення по КТ сказати не виходить. Потрібні УЗД або рентген і аналізи. Тому КТ не робиться як перше дослідження.

Лікар наголосив, що, звичайно ж, кожен конкретний випадок потрібно розглядати окремо. І лікувати пацієнта шаблонними смс-ками, не бачачи і не вникаючи в ситуацію, не можна, оскільки будуть помилки і шкода пацієнту.

«Будьте всі здорові і довіряйте лікарям. Самолікування часто буває не просто неефективним, а й небезпечним», — підсумував він.

Раніше повідомлялося, що в світі різко зросла смертність від коронавірусу. За останні півтора місяці вона збільшилася більш ніж в половину.

Нагадаємо, в Україні у хворих на респіраторні захворювання та грип виявляють коронавірус.

Leave a Comment