Новини

Депутати хочуть скасувати штрафи за відмову обслуговувати українською: як вони це пояснюють

28 народних депутатів від “Слуги народу” пропонують парламенту скасувати штрафи за невикористання української мови в сфері обслуговування. Ініціатори пояснюють ідею складною ситуацію для бізнесу через COVID-19, необхідністю захищати мови національних меншин та зменшувати тиск на підприємців.

Як пояснила Суспільному одна з ініціаторок законопроєкту Ірина Аллахвердієва, він має “зменшити напругу” у мовному питанні в Україні.

“Моя позиція полягає у зменшенні напруги у питанні використання мов в Україні та зменшенні тиску на суб’єктів господарювання у сфері обслуговування споживачів”, — заявила вона.

За словами Аллахвердієвої, ініційований нею і її колегами проєкт закону передбачає скасування штрафів для підприємців за порушення закону щодо спілкування українською мовою у сфері обслуговування споживачів. Також ним надається право підприємцям оскаржувати до суду рішення уповноваженого із захисту державної мови або його представників за порушення відповідного закону.

На запитання, на захист кого саме націлений законопроєкт, Аллахвердіва відповіла, що “справа не у конкретних верствах”.

“Закон (про мову — ред.) залишає без регулювання на розсуд самих людей тільки використання мови в побуті (наприклад, в сімейному спілкуванні) або в рамках релігійних ритуалів. Але розглядає комерційну сферу та обслуговування споживачів як частину того, що має регулюватися через норми про забезпечення функціонування української як державної, трактуючи, зокрема, й ці, за визначенням, приватні відносини як сферу публічного”, — сказала нардепка.

Вона підкреслила, що ініціаторів змін до закону “немає сумніву в тому, що державною мовою в Україні має бути виключно українська мова”, однак триває дискусія про те, які межі повинно мати державне регулювання використання мови.

“Чи може держава вказувати офіціанту у кафе, якою мову обслуговувати клієнтів? Або лікаря у приватній лікарні? Якщо б такий штраф застосувався до депутатів чи посадовців, які відмовляються використовувати державну мову у своїй діяльності, то це не викликало би жодних заперечень ні у кого в суспільстві. А от якщо держава почне штрафувати звичайних людей, якщо почнуться ще і якісь сумнівні використання норм закону в нечесній боротьбі проти конкурентів, то це матиме деструктивні наслідки як з політичної точки зору, так і для бізнесу в Україні. Саме на зменшення такого ризику і спрямований даний закон”, — пояснила Аллахвердієва.

На думку головного ініціатора законопроєкту Максима Бужанського, “бізнес має платити лише податки”, тому він і пропонує скасувати штрафи.

“Не потрібно розповідати перукарям, якою мовою їм стригти, і шиномонтажникам, якою мовою міняти колесо”, — заявив нардеп у своєму Telegram-каналі.

Загалом до законопроєкту №4528 долучилися 28 депутатів від “Слуги народу”, серед яких також, зокрема, Олександр Дубінський, Максим Зуєв, Дар’я Володіна, Георгій Мазурашу, Олександр Качура тощо. У пояснювальній записці депутати посилаються на Конституцію, згідно зі статтею 10 якої в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин.

“Отже, захищаючи та пропагуючи українську мову як основу згуртованості українського суспільства та взаєморозуміння його членів потрібно дбати про уникнення дискримінації мов національних меншин”, — сказано в документі.

Також парламентарі звертають увагу на те, що основними надавачами послуг у сфері обслуговування є малий та середній бізнес, а у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19 в Україні запровадження нових штрафів призведе до погіршення стану його працівників.

Leave a Comment