Новини

Рада підтримала введення штрафів за спам

Верховна рада підтримала доопрацьований законопроєкт №3014 “Про електронні комунікації”, який раніше не підписав президент Володимир Зеленський, запропонувавши свої правки.

Відповідне рішення в цілому підтримали 228 на засіданні 16 грудня.

Згідно з порівняльною таблицею проєкту закону із пропозиціями президента Володимира Зеленського, розсилання спаму або комерційних електронних повідомлень без згоди отримувача тягне за собою накладення штрафу в розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

При цьому ненадання користувачу можливості відмови від комерційних електронних повідомлень з метою реклами чи продажу товарів та/або послуг тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 8500 гривень).

Профільний комітет з питань цифрової трансформації на засіданні 8 грудня вирішив рекомендувати Раді прийняти законопроєкт в цілому, зазначивши, що це — один із законів, якого очікує Європейський Союз.

1 грудня Рада направила законопроєкт “Про електронні комунікації” на доопрацювання, тоді відповідне рішення підтримали 298 депутатів.

“Ухвалений парламентом закон не встановлює вимоги щодо структури власності суб’єктів надання електронних та телекомунікаційних мереж та послуг, що може призвести до здійснення такої діяльності фізичними і юридичними особами, зареєстрованими в офшорних юрисдикціях резидентами країни, визначеними Верховною радою державою-агресором та завдати шкоди національній безпеці України”, — повідомив представник президента Володимира Зеленського у Конституційному суді Федір Веніславський до відправлення законопроєкту на доопрацювання.

За його словами, президент також вважає неприпустимим неврахування в законі ситуацій, що вимагають екстрених дій органів державної влади України у разі загроз нацбезпеці, економіці та правам людини.

У свою чергу, депутат Артур Герасимов з “Євросолідарності” під час попереднього розгляду питання заявив, що “всіма своїми діями команда Зеленського будує тоталітарну державу в Україні”. Веніславський відповів, що у пропозиціях і зауваженнях президента “немає жодного положення, яке було б спрямоване на скорочення демократичних здобутків” України, а йдеться лише про невідповідність конкретним нормам Конституції й проєкт закону необхідно доопрацювати.

Володимир Ар’єв з “ЄС” тоді ж заявив, що законопроєкт “дасть спецслужбам повний контроль над комунікаційними мережами”. У відповідь Веніславський сказав, що подібних положень у проєкті закону немає.

Leave a Comment