Новини

Повторне зараження на covid-19: що відомо українським лікарям і як з цим потрібно боротися

Медики по всьому світу все частіше фіксують випадки повторного зараження інфікування SARS-CoV-2, який викликає covid-19.

Однак точної інформації про причини і інтервали повторного зараження ще не так багато,- передає Znaj.ua.

Відомо, що в Центрі громадського здоров’я МОЗ України дали відповіді на кілька питань про причини повторного інфікування і як з цим боротися.

Через якийсь час після хвороби з’являються антитіла, і чи можуть вони захистити від повторного інфікування?

“Сьогодні відбувається чимало досліджень, щоб краще зрозуміти імунну реакцію після інфікування SARS-CoV-2. Деякі з них показують, що у більшості людей, які перенесли інфекцію SARS-CoV-2, виробляються антитіла, специфічні для цього вірусу. Однак рівні цих антитіл можуть бути різними: у пацієнтів з тяжкою формою захворювання — вище, а у тих, у кого було легкий або безсимптомний перебіг захворювання — нижче. Точних даних, які рівні антитіл необхідні для захисту і як довго ці антитіла зберігаються в організмі, ще немає”, — йдеться в повідомленні.

Що відомо про повторні випадки інфікування в Україні

“Прецеденти повторного інфікування SARS-CoV — 2 фіксували і в Україні – 0,25% загальної кількості інфікованих з початку пандемії. Але на сьогодні в Україні не було досліджень, які б підтвердили, що ці віруси генетично відрізняються між собою”, — повідомляють в ЦОЗ.

Яких заходів вживати, щоб запобігти повторному інфікуванню?

Поки немає науково обґрунтованих доказів тривалості імунітету і рівня його напруженості, найкращий спосіб запобігти інфікуванню — це уникати впливу вірусу.

Для цього слід дотримуватися простих рекомендацій:

– ретельно і часто мити руки не менше 40 секунд, при відсутності такої можливості – користуйтеся антисептиками з вмістом спирту від 60%;

– не торкайтеся обличчя, особливо очей, рота, носа, дотримуйтеся фізичної дистанції – 1 метр від інших;

– одягайте маску в громадських будівлях і спорудах, і у громадському транспорті, маска повинна закривати ніс і рот;

– кашляйте і чхайте в згин ліктя або одноразову серветку;

– слідкуйте за своїм здоров’ям, і якщо з’являються симптоми захворювання, негайно звертайтеся до лікаря.

Leave a Comment