Новини

Напис на фурі спровокував гучний скандал

У Польщі вибухнув скандал через вантажівку, на лобовому склі якої український водій розмістив банер з написом “Бандера”.

Водій, найнятий в одній зі свентокшиських транспортних компаній, розмістив за склом великий банер з прізвищем Бандери, що охоплює майже всю ширину кабіни. Про це повідомляє Onet .

Як зазначається, вантажівка здійснювала міжнародні рейси на польських реєстраційних номерах.

Фуру сфотографували на території Італії та опублікували знімок у Facebook, що одразу ж викликало величезний скандал. Тему висвітлили польські ЗМІ. Його автори повідомили про банер власнику вантажівки, попросивши прояснити справу. Компанія розмістила свою відповідь на Facebook.

“У зв’язку з інформацією, що надійшла до нас вчора і сьогодні, ми безапеляційно відмежовуємося від пропаганди діяльності будь-якої ідеології, з якою був пов’язаний Бандера.

Ми розуміємо серйозність ситуації. Ми не терпимо таких дій. Ми нічого не знали про цю ситуацію, ми про все дізналися з Facebook. Ми приносимо вибачення всім, хто постраждав від цієї ситуації. Водій був притягнутий до відповідальності. Ми відреагували одразу після отримання інформації”, – відповіла компанія.

Провідника ОУН Степана Бандеру вбили у Мюнхені, ФРН, 15 жовтня 1959 року. Вбивця діяв з наказу голови КГБ Олександра Шелепіна і першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова.

Того дня Бандера, який приховувався під ім’ям Штефана Попеля, входив до свого будинку на вул. Kreittmayrstraße, 7. На сходовому майданчику між 1-м і 2-м поверхом його чатував агент КГБ Богдан Сташинський, що мав псевдонім Олег. При собі тримав спеціального двоцівкового пістоля, виготовленого в спецлабораторії КГБ №12. Зброю зарядили ампулами з розчином ціанистого калію.

Коли Бандера намагався відчинити двері квартири, убивця підійшов до нього, покликав, наставив в обличчя газету, у якій сховав пістоль, вистрілив двічі та втік. Обидва вдихнули смертельні пари, але Сташинський мав із собою антидот.

Leave a Comment