Новини

Як пережити локдаун: психолог розповів, що треба робити

Жорсткий локдаун може вплинути на психічний стан громадян. Кількість психічних розладів різного типу збільшиться, але є шляхи боротьби з ними.

Про це в ефірі “Україна 24” розповів клінічний психолог Олег Чабан.

За його словами, обмеження потрібно впроваджувати на тривалий час і робити їх суворішими. Тільки тоді це вплине на поширення коронавірусу.

“Потрібно закінчувати елементарний пофігізм у населення в голові, що цього можна уникнути, “шліфувати” алкоголем. Я за три і навіть за чотири тижні локдауну. Тоді він дійсно буде ефективним. Я розумію, що уряд має ухвалювати виважені рішення щодо бізнесменів, компенсації, але це моя лікарська позиція”, – заявив Чабан.

Він зазначив, що люди під час карантину можуть отримати різні психічні розлади. “Я консультую пацієнтів, які розплачуються своїми емоціями, в тому числі не те, що вони бояться захворіти або вже захворіли, а сидять в ізоляції. Ця тема не нова, її почали піднімати ще наші китайські колеги, потім європейські. Вони провели чіткі кореляції – чим триваліший локдаун, тим більше емоцій людини стають напруженими. Агресія, алкоголізм, депресивні, стресові розлади, з’явилася купа пацієнтів з тривожно-панічними розладами в усьому світі. Починають розпадатися сім’ї, люди не витримують спільного перебування так довго”, – розповів психолог.

Олег Чабан порадив планувати свій день. “В жодному разі не уникайте рутини, якщо ви піднімалися о 6 ранку, продовжуйте вставати, обід о першій годині, а не 100 відвідувань холодильника, обов’язково планувати, що ви зробите фізично, ну, наприклад, допоможете дружині навести порядок. Тобто планування, зайнятість”, – сказав Чабан.

Leave a Comment