Важливо Волинь Новини

5 новорічних страв з радянського минулого, які шкідливі. ФОТО

Колись без цих страв свято було не свято. Щоб купити продуктів до новорічного столу, декому доводилося переходити на “хліб і воду” за два-три місяці до 31 грудня. А роздобути, наприклад, сервелат – це як сьогодні дістати зірку з неба. До речі, ця гонитва за їжею не була особливо обтяжливою. Адже трохи потерпіти – і, як востаннє, з’їдали з величезним задоволенням олів’є, “Мімозу”, бутерброди зі шпротами, оселедець “під шубою” і холодець. До речі, багато що з того успішно перекочувало в сучасність, набуваючи нових рис.

Згадаймо, хто призабув, і дізнаймося, хто ще не народився 30 років тому або кого не допускали до новорічного столу, бо малим був, чого прагнули тоді душа та шлунок.

Салат олів’є

Фото: Depositphotos

Скільки всього пережив цей чудовий салат. Давайте так, щоб не перелічувати все, що було в салаті зразка позаминулого століття, назвемо “найобурливіше”: рябчики, трюфелі, ракові шийки…

Але кулінарія, як смиренна дівчина, готова підкорятися вимогам часу та гаманцеві. Тому рябчиків замінила варена ковбаса, по-простому – варьонка, ракові шийки – варена морква, для кольору. Корнішони, невідомі радянським людям від слова “взагалі,” замінили консервованими огірками. Ну й соус, який колись тримали в суворій таємниці, замінили шкідливим майонезом.

Проте олів’є – король новорічного столу. Навіть ні – імператор. І сьогодні, коли його рецептів безліч, без нього свята не буде. Ті, хто цінує своє здоров’я і не ледачий, вважає за краще готувати свій власний майонез. До речі, доволі смачно.

Салат “Мімоза”

Салат "Мімоза" на Новий рік

Салат “Мімоза” на Новий рік
Фото: Depositphotos

Симпатичний, жовтого кольору салат. Вважають, що подрібнений жовток нагадує оксамитові квіти мімози. Такий собі привіт від весни новорічній ночі. Багато хто сперечається про порядок шарів у цій страві. Але професіонали наполягають: дрібно нарізана цибуля, варена морква і картопля, яєчний білок, консервована риба. За класикою – сайра. З нею тоді проблем не було, не дефіцит. Кожен шар, ясна річ, намащується майонезом. Щедро намащується. Є ще одна деталь – іноді між шарами додають натерте вершкове масло. Це випробування для ШКТ, навіть біль.

Сьогодні “Мімоза” навряд чи обов’язкова до приготування. Це більше ностальгія. По суті, нічого видатного в салаті немає. Але в історію йому ввійти вдалося.

Бутерброди зі шпротами

Фото: Pixabay

Завжди стояли в центрі столу середньостатистичної радянської сім’ї. Чому? Чому абсолютно шкідливі шпроти, які не становлять ніякої користі після копчення (у консервах присутній бензопірен – небезпечна речовина), вважалися святом. Але 30 років тому шпроти були недешевим дефіцитом. Як тоді говорили, “прибалтійські”, а не якісь там …

І от вони, омріяні, запашні, маслянисті й жирні, їх дбайливо діставали з бляшанки та накладали на хліб з маслом. Їли із задоволенням і майже одразу. І тепер їх можна з’їсти, але вкрай рідко, хіба що аж так ностальгія нахлинула.

Оселедець “під шубою”

Фото: Depositphotos

Ще один незамінний салат на Новий рік. Для нього діставали найбільшу таріль, щоб салату було більше, і бажано, щоб він ще й залишився на 1-2 січня. Щодо послідовності нагадаємо: оселедець, цибуля, картопля, варена морква та буряк, яйця. Між ними майонез. Багато.

Колір неймовірний. Та й запах. Особливість: що довше салат настоюється, то краще. Тому готували заздалегідь. І чекали. З нетерпінням чекали 31 грудня.

Чому салат був такий популярний? Тому що був доступний. Жодних дефіцитних складників у ньому немає. Все просто. Деякі поціновувачі додають натерте яблуко. Але це не рятує “шубу”. Вона ситна – безумовно, а от печія вам гарантована.

Холодець

Фото: Depositphotos

І, звісно, найкропіткіша страва новорічного столу минулого – холодець. Пам’ятаєте, як іноземці реагують на нього? Цей ролик став вірусним, його легко знайти в Мережі. Так от, чому холодець був таким популярним, а сьогодні помітно втратив свої позиції? Усе просто: сьогодні з ним мало хто хоче морочитися. Та й правди заради треба сказати: не така ця страва й незвичайна, щоб убити на неї більше як 5 годин.

Колись у холодець йшло, здебільшого, найдешевше з м’яса, що можна було купити. Не роги та копита – ні, але лапки, хвостики тощо. Ті, хто міг собі дозволити, додавали в холодець куряче м’ясо або свинину. Але таке було не часто. Особливу увагу господині приділяли оформленню: з моркви вирізали зірки, клали в бульйон консервований горошок.

Тут дуже важливо: якщо раптом ви вирішили ризикнути і приготувати холодець, то використовуйте тільки курку. Металевий Бик не терпітиме яловичини.

Leave a Comment