Новини

Перестрілка на кордоні з Росією: чи був там український спецназ

Історія з перестрілкою на україно-російському кордоні, де загинув громадянин України, обростає новими деталями.

ЗМІ повідомили, що українець, застрелений російськими прикордонниками – службовець армійського спецназу. За цією версією, він і двоє інших бійців Сил спецоперацій намагалися викрасти з території Росії “ополченця”, який воював на Донбасі.

Україна цієї інформації поки не коментує. Втім, Київ спочатку говорив, що не в курсі подій перестрілки. Хоча загибель громадянина України на суміжній російської території влади теж не спростовували, а неофіційно підтвердили.

Цікаво, що це вже не перший скандал зі спробою викрадати в Росії людей, пов’язаних з “ДНР” і “ЛНР”. Найяскравіший випадок – з “вагнерівцями”, який підтверджується і з української сторони.

Що було відомо про перестрілку.

Події почали закручуватися 4 грудня. ФСБ Росії повідомила, що прикордонники вночі вступили в бойовий контакт озброєною групою з трьох чоловік, які намагалися порушити кордон з Україною в Білгородській області. Як саме порушити – на вхід або вихід – тоді не повідомлялося. Говорилося лише, що невідомі не підкорялися наказу зупинитися і відкрили вогонь. У відповідь росіяни застрелили одного порушника, а двом іншим вдалося втекти в Україну. Через кілька днів Слідчий комітет Росії додав нову інформацію: що біля вбитого українця знайшли автомат, рацію і прилад нічного бачення.

Українська влада тоді розвели руками: про перестрілку нічого не чули, про труп теж.

Прикордонники пізніше відзвітували, що провели на нейтральній території зустріч з російськими колегами. Але ті, за даними Держприкордонслужби, ніяких доказів інциденту не надали. Відзначимо, що в Росії до цього дня поки не опублікували фотографій загиблого, його амуніції і так далі. Однак перестрілку раптово підтвердило ЗМІ, яке складно запідозрити в симпатіях до Росії український відділ Радіо Свобода.

Воно, з посиланням на свої джерела, повідомило, що вбитого звуть Євген Голубєв, він 1993 року народження і був фігурантом кримінальних справ про розбої. Видання припустило, що він займався контрабандою і був убитий на кордоні під час затримання. З моменту появи цієї інформації пройшло вже дві доби. Проте українські правоохоронці не коментують ні загибелі Голубєва, ні існування такої людини в принципі. Що досить дивно, з огляду на непересічний характер інциденту.

Слід українського спецназу?

Вчора і сьогодні почала з’являтися нова інформація по справі. Російські ЗМІ, а також лояльні російським силовикам телеграм-канали, почали публікувати відомості про те, що на кордоні застрелили бійця ССО України. Фабула справи, у викладі “Комсомольської правди” і каналу Wargozo, така. Загін Сил спеціальних операцій викрав у Росії колишнього “ополченця” з Донбасу. Йому зробили спеціальний укол і намагалися переправити через кордон на територію України. Однак при переході групу помітили російські прикордонники. Зав’язалася перестрілка, в ході якої один український спецназівець загинув, а бранця вдалося звільнити. Телеграм-канал Wargonzo додає, що викрадений міг мати відношення до збитого на Донбасі малайзійського “Боїнгу”. З української сторони ці дані поки не коментують. Однак подібні звинувачення на адресу Києва звучать не вперше.

Leave a Comment