Новини

Найвища гора у світі вивилась ще вищою, ніж вважали дослідники

Найвища у світі гора Еверест виявилася на 86 сантиметрів вищою, ніж вважалося раніше. Її вимірювали, бо припускали, що вона могла зменшитися.

Про це зазначено у спільній заяві геодезистів з Непалу і Китаю, які узгодили свою позицію щодо цього, пише BBC, – передає Громадське.

Згідно з останніми дослідженнями, гора нині висотою 8 848,86 метра над рівнем моря. Еверест стоїть на кордоні між Китаєм і Непалом, і альпіністи підіймаються на неї з боків обох країн.

Раніше Китай і Непал давали різні оцінки висоті Евересту: китайці говорили про 8844,43 метра, тоді як непальці — про 8848 метра.

У 2015 році в регіоні стався землетрус. Китайська сторона вважала, що він міг вплинути на висоту гори, тому й проводила новий її замір. За підсумками експедиції з’ясували, що гора навпаки вища — нині має 8 848,86 метра. Тепер країни узгодили цю цифру.

Вимірювання в часи пандемії

У травні 2020 року група китайських альпіністів почала замірювати висоту найвищої гори світу Евересту, ставши єдиною на сьогодні, хто зійшов на її вершину під час пандемії коронавірусу. Мета експедиції полягала в уточненні висоти гори.

Leave a Comment