Важливо Новини

“Люди помиратимуть від коронавірусу вдома”: експерт каже – локдаун в Україні потрібен вже сьогодні

Локдаун в Україні потрібно вводити вже сьогодні. А через місяць області повинні почати виходити з карантинних обмежень, за умови виконання цільових індикаторів. 

Про це керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, екс-заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк розповів УНІАН.

“Існує чотири цільових індикатори, які відображають повернення контролю над поширенням коронавірусу. Вони стосуються: кількості випадків, кількості позитивних тестів (5% від всіх узятих), кількості заповнених ліжок у лікарнях, і треба, щоб динаміка ходу епідемії стабільно йшла на спад. Через місяць жорсткого локдауну дивимося на індикатори та виходимо, або чекаємо ще тиждень. Ми думаємо, що за таких умов, у другій половині січня з карантину можна було б вийти всією країною”, – каже Ковтонюк.

За його словами, логіка такого підходу в тому, що на короткий період всі, “дають подихати” лікарям”.

“Ми на місяць знімаємо з них навантаження, а система тестування і відстеження контактів приходить до тями та посилюється (треба хоча б удвічі збільшити кількість тестів). Я можу пояснити чому місяць, а не два, не три тижні. У нас обговорюється варіант: “Давайте закриємося, потім відкриємося, потім знову закриємося”. Так працювати не буде. В Європі локдаун починав впливати на кількість випадків лише на другий-третій тиждень, а на п’ятий-шостий – зменшувалася кількість госпіталізованих та смертей внаслідок COVID-19. Це пов’язано з тим, що є відкладений ефект. З європейських досліджень, від інфікування до захворювання проходить, в середньому, п’ять днів, до госпіталізації – 10-14, до смерті – 14-18 днів. Вплив будь-яких обмежень відбудеться не раніше двох-трьох тижнів. Ми не зможемо зрозуміти раніше ніж через місяць, чи є стала тенденція до зниження”, – зазначає експерт.

Утім, додає Павло Ковтонюк, невеликими карантинними обмеженнями поширення коронавірусу вже не зупинити.

“Вони могли використовуватися місяць назад. Тоді ми пропонували м’які обмеження, “німецький варіант”, але це було місяць тому”, – каже він.

Ковтонюк також додав, що небезпека від не введення локдауна – висока. “Якщо локдаун не вводити, якщо дочекатися колапсу лікарень, то смертність буде такою, що нам і не снилася. Ми можемо прийти до того, що лікарні будуть переповнені, а люди почнуть помирати вдома від помірного перебігу ковіду, без належної медичної допомоги. Ось такої ситуації ми уникаємо завдяки локдауну”, – стверджує Павло Ковтонюк. l

Leave a Comment