Волинь Новини

Зеленський підписав закони про підтримку бізнесу під час карантину

Йдеться про законопроекти № 4429-4431

Президент України Володимир Зеленський підписав пакет закопроектів про підтримку громадян і бізнесу в період дії карантинних заходів. Про це йдеться на сайті президент.

Законодавчі ініціативи було схвалено Верховною Радою 4 грудня 2020 року. Йдеться про законопроекти № 4429-4431.

Згідно із законом № 4429, фізичні особи-підприємці в Україні отримають по 8 тис. грн виплат.

Він пропонує одноразову матеріальну виплату застрахованим особам, які можуть втратити частину зарплати або доходу в разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.

Крім того, одноразову матеріальну допомогу передбачено і для збереження робочих місць найманих працівників.

Галузі громадського харчування малого та середнього бізнесу зможуть отримати державну підтримку протягом терміну дії карантину та протягом шести місяців після його закінчення.

Якщо карантин спричинив припинення роботи бізнесу, то на період дії обмежувальних заходів і протягом одного місяця з дня їхнього закінчення продовжено дію договорів оренди державного та комунального майна, строк дії яких закінчується в період дії карантину або обмежувальних заходів.

Під час дії карантину та після його закінчення Зеленський пропонує не припиняти та не анулювати ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями в разі несвоєчасної сплати ліцензіатами чергового платежу за ліцензії.

Час, протягом якого особа отримувала допомогу через  тимчасове безробіття на період карантину через пандемію коронавірусу, вносять до страхового стажу.

Законопроект № 4430 передбачає зміни до Податкового кодексу.

Зокрема, пропонують списати податковий борг платникам податків у тому разі, якщо сукупний розмір боргу платника за всіма податками і зборами не перевищує 3060 грн та його не погашено станом на 1 листопада 2020 року.

До 29 грудня 2021 року відтерміновано погашення податкового боргу платників податків – фізичних осіб, зокрема самозайнятих осіб, що загалом не перевищує 6800 грн.

Документ пропонує списати пені та штрафні санкції в разі самостійної сплати платниками податків податкового боргу за основним платежем протягом 6 місяців від дня набрання чинності цим проектом.

А от поріг обсягу податкового боргу для застосування заходів щодо його стягнення збільшується до 3060 грн.

Платники єдиного податку 1-ї групи звільняються від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року.

Також звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску платники єдиного податку 1-ї групи за періоди:

  • з 1 по 31 грудня 2020 року;
  • з 1 по 31 січня;
  • з 1 по 28 лютого;
  • з 1 по 31 березня;
  • з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року.

Такі періоди теж внесено до страхового стажу.

Найменшим є проект закону № 4431. Він передбачає зміни до держбюджету на 2020-2021 рр., а саме спрямування коштів на:

  • одноразову матеріальну допомогу застрахованим особам, які можуть втратити доходи в разі повної заборони сфери їхньої діяльності через посилення карантину;
  • одноразову матдопомогу бізнесу з метою збереження робочих місць найманих працівників;
  • одноразову компенсацію бізнесу витрат, завданих через сплату ЄСВ за найманих осіб.

Leave a Comment