Важливо Волинь Новини

Відомий волинський лікар розповів як правильно боротися з COVID-19

Відомий волинський лікар Олег Яковенко який із із самого початку пандемії залишається “на передовій” дав пораду як правильно боротися із цією недугою.

Про це він написав на своїй сторінці у мережі Facebook/

“За пів року своєї роботи в ковідному госпіталі КП «ВОКЛ» особисно до мене у моє відділення, станом на сьогоднішній день, поступило 649 хворих з COVID-19, з яких 3/4 це важкі та критичні хворі. 10% хворих були переведені в реанімацію з ПІТ. Смертність 11%. Це важко, це сташно, зрозує лише той, хто пережив все це.

За статистикою загальної захворюваності на COVID-19 лише 20% мають важкий та критичний перебіг захворювання, який, нажаль, проявляється не лише важкою дихальною недостатністю з розвитком гострого респіраторного дистрес-синдрому. Важкий та критичний перебіг COVID-19 це поліморбідне, поліорганне захворювання, при якому страждають всі органи та системи людського організму внаслідок змішаної гіпоксії, внаслідок агресивної імунної відповіді на вірусне вторгнення, внаслідок ураження судин з розвитком тромбо-геморагічних ускладнень, внаслідок метаболічних та нейроендокринних порушень та загострення хронічної, фонової, патології. Проте, успіх у лікуванні важких та критичних хворих COVID-19 залежить не лише від своєчасно наданої допомоги та медикаментозної терапії основного та супутніх захворювань. Успіх у лікуванні таких хворих, на мою думку, також залежить від трьох ключових речей: 1. якісна киснева терапія, 2. якісна гідратація з якісним ентеральним харчуванням, 3. якісний догляд за самим хворим!
Так як погіршення перебігу важкого та критичного COVID-19 повязано:
А. Зі зневоденням організму внаслідок недостанього вживання води (хворі постійно на масці та мало випивають рідини), інтоксикаційного синдрому, частого дихання (тахіпное), гастроінтестинальних розладів (блювота, діарея), що в свою чергу призводить до порушення водного балансу організму з підвищенням ризику виникнення тромботичних ускладнень, погіршенням перебігу ниркової недостатності, інших дегідратаційних розладів. Необхідно постійно моніторити гідробаланс хворого, слідкувати за сухістю шкірних покривів (в т.ч. слизових) та тургором шкіри, лабораторними показниками «згущення крові», особливо за гематокритом, показник якого 0,5 та більше асоціюється з тромботичними ускладенннями та фатальним прогнозом. Пацієнта треба заставляти пити воду через трубочку не знімаючи кисневу маску! Багато пити, краще лужну воду, особливо при наявності респірторного та/або метаболічного ацидозу. Не п’ють, – тоді інфузійна терапія, але дуже обережно з масивним ураженням паренхіми легень та серцевим хворим, все під контролем гематокриту та ЦВТ (центральний венозний тиск) для реанімаційних хворих.
Б. З втратою білка через підвищену проникність судинної стінки, внаслідок чого альбумін «тікає» в інтерстицій тягнучи за собою воду призводячи до набряку тканин, з втратою білка через кишковий ексудат (вірус асоційована або антибіотик асоційована діарея) та сечею (протеінурія), внаслідок порушення синтетичної функції печінки та найчастіше внаслідок недостатнього білкового харчування та взагалі якісного харчування, що в свою чергу призводить до порушення енергетичного балансу організму, де кількість енергії з їжею у вигляді калорій (глікемічного індексу) не відповідає енергетичним витратам, які є підвищеними в період важкого перебігу хвороби. Як доказ цьому – різке схуднення важких хворих за рахунок зменшення жирової маси тіла (в т.ч. зневодення), яка в першу чергу «спалюється» шляхом окислення з утворенням необхідної енергії для одужання! Заставляти їсти (або харчування через зонд), годувати рідкою (подрібнювати за допомогою блендеру) їжею у форматі збалансованого харчування. Найкраще, з власного досвіду скажу, почав викристовувати білкові суміші для ентерального харчування у вигляді гідролізатів (медичне, спортивне) з позитивним ефектом, що в свою чергу особливо корисно для хворих, яким потрібно обмежувати тваринні жири та вуглеводи, які легко засвоюються (особливо в кого порушення толерантності до вуглеводів та цукровий діабет)!
В. З гіподинамічним станом, що призводить до ще більшого ризику тромботичних ускладнень, утворенням пролежнів, розвитком вторинної інфекції шкірних покривів, а також утворення зон ателектазу в легенях, що в свою чергу призводить до гіршої перфузії газів з розвитком ще більш важкої гіпоксемії та гіпоксії! Тому потрібна постійна прональна позиція у ліжку – постійно міняти положення у просторі так як гравітація робить свою негативну справу! Постійно рухати пацієнта, обмежуючи самостійну надмірну фізичну активність та надмірне фізичне навантаження! Навіть фізіологічні потреби пацієнт повинен справляти біля ліжка не знімаючи кисневу маску! Важливо якісно доглядати за шкірою та фізіологічними складками! А всім важким, нерухомим хворим з високим ризиком тромбозу вдягати компресійні панчохи!
Окремо хотів би сказати про порушення психіки у хворих з COVID-19. Виникає, як правило у хворих, які вже мають фонові психічні розлади. Гіпоксія головного мозку, тривале безсоння та психоемоційний стрес пацієнта, який протягом тривало часу знаходиться у важкому стані дивлячись на свої та чужі страждання та ще й в повній ізоляції від рідних, роблять свою негативну справу. Більшість хворих лікуються з надією на одуження, проте частина хворих благають, щоб швидше це все скінчилось…, хтось, у стані психотичного розладу несвідомо завдає собі шкоду (зриває кисневу маску, зриває крапельниці з ліками, відмовляється від лікування), в когось, на жаль, прослідковується суїцидальна поведінка. Слідкуйте за психічним станом своїх пацієнтів, кличте на допомогу психіатра, щоб також попередити біду! В подальшому на таких хворих чекає тривала психологічна реабілітація та тепла опіка зі сторони рідних.
P.S. Хотів ще написати про реабілітацію хворих з COVID-19, проте, це вже у наступній публікації.”, – йдеться у дописі.

Leave a Comment