Новини

Симптоми коронавірусу: лікарі розповіли, як проявляється COVID-19 за днями

До 40% випадків коронавірусної інфекції перебігають безсимптомно, але половина з них стають важкими, кажуть експерти.

Медичний персонал лікарні в Китаї зміг скласти перелік симптомів COVID-19. Оскільки коронавірус може вражати людей по-різному, деякі навіть не підозрюють, що вони заражені, а іншим потрібна госпіталізація. Для кожної форми перебігу коронавірусної хвороби характерні певні симптоми, пише Daily Express, передає ТСН.

Фахівці сподіваються, що ця інформація допоможе своєчасно і без ускладнень розпізнати коронавірусну інфекцію.

За даними Центрів з контролю та профілактики інфекційних захворювань (CDC), до 40% випадків коронавірусної інфекції протікають безсимптомно, причому 20% цих безсимптомних випадків стають важкими або критичними.

Першими симптомами, що попереджають про можливу інфекцію, є жар і кашель. Згодом вони часто супроводжуються болем у горлі, головним болем, болями у м’язах, нудотою або діареєю. За тяжкого перебігу хвороби ускладнене дихання буде основним проявом.

Симптоми COVID-19 зазвичай не з’являються одразу після зараження людини. Середній інкубаційний період вірусу становить 4-5 днів. Впродовж цього часу інфікована людина, швидше за все, не дізнається, що вона хвора, проте може заражати оточуючих.

Симптоми коронавірусної хвороби за днями:

1-4 день. З’являються легкі симптоми. У інфікованих зазвичай піднімається температура, а потім починається кашель. Можуть зникати смак та нюх.

У деяких хворих за один, або два дні до цього могла бути діарея, або нудота, що могло свідчити про серйозність інфекції.

На третій день після появи симптомів у госпіталізованих пацієнтів може розвиватися пневмонія.

5-6 день. У деяких випадках симптоми можуть погіршитися. На цьому етапі можуть виникати проблеми з диханням, особливо у пацієнтів старшого віку та з супутніми захворюваннями.

7 день. У цей час виникає задишка, може відчуватися біль в грудях. Це явний сигнал, що потрібно звернутися до лікаря. Варто зазначити, що у більшості хворих на цьому етапі симптоми згладжуються.

8-9 день. У пацієнтів з тяжким захворюванням, швидше за все, розвиватиметься задишка, пневмонія, або гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС), захворювання, яке може потребувати інтубації. У деяких пацієнтів через недостатню роботу легень може розвинутися аритмія або шок, також є ймовірність виникнення сепсису через агресивну імунну відповідь.

10-11 день. Якщо у пацієнтів спостерігаються погіршення симптомів, це означає, що хвороба прогресує. Велика ймовірність того, що вони будуть переведені у відділення інтенсивної терапії. За тяжкого перебігу додаються такі симптоми, як біль в животі і втрата апетиту.

12 день. Люди з сильним імунітетом та ті, хто отримав своєчасне лікування до цього часу починають одужувати. Температура тіла також нормалізується.

16 день. Деяких пацієнтів виписують, спостерігається зникнення кашлю.

19 день. На цей день задишка ще залишається. Навіть через два тижні хворі можуть скаржитися на проблеми з диханням.

27 день. Більшість хворих виписують із лікарні, але це ще не означає, що їхні симптоми повністю зникли.

Деякі інфіковані пацієнти повідомляють про наявність симптомів впродовж місяців. У них може спостерігатись біль у грудях, задишка, нудота, аритмія. Тривалі симптоми можуть бути і у хворих, що не були госпіталізовані, а лікувалися вдома.

 

Leave a Comment